Friday, April 29, 2011

mcD..

pg td,pas keje,kul 1430 aku da tercongok kat CS sorg2..
mula2 g MACHINES,tnya sal iPad 2..
pastu mcm lapar..
tggu MR blik keje kul 1500 rasa mcm lmbt lak..
(aku pon spatotnya kul 1500 br blik tp blah awal td,hehehe)
trus decide nk g tapau mcD mc value lunch..
order 1 set big mac lunch for MR,his peberet..
1 set double cheeseburger for me..
tapau je..
masa 'minah mcD' tu pack aku pnya order,
aku da tnya da burger mana..
tp dia dgn kereknya jwb kat dlm paper bag skali dgn fries..
so,bila aku nk double check,dia tarik paper bag tu,dia ckp mmg ada..
dia trus mskkan dlm plastik bag..
aku pon mls nk check da dia konfiden sgt..
smpi kat umah,ngah lapar giler
nk mkn je tgk2 xda pon burger..
yg ada fries dgn air ja..
hangin satu badan aku..
trus kol store mcD tu..
bkn nk mrh ,cuma nk bgtau ja..
pastu dia kata dlm masa 15 minit dr time aku kol dia antar..
aku pon bg lar alamat umah aku..
pas sengah jam,xsmpi2 lg,aku kol lg..
dia kata aku bg alamat salah..
pdhl da btl tp sebabkan flet aku sewa ni mmg 1 blok,dia konpius bila aku xbg no blok..
da tu,bkn nk kol aku blik pon..
aku leh sabar lg pas dia kata 30 minit dia antar..
aku tggu lg..
tp smpi kul 1730 pon xsmpi2..
aku da fed up coz MR yg sgt lapar smpi tertidor tggu burger..
aku kol lg skali,trus arr marah store manager tu..
pastu dia gerenti akan antar dlm 15 minit..
pas 15 minit,mmg dia btl2 antar..
siap dgn air,fries n xtra big mac lg..
memula xmau amek gak sal aku cuma nk burger ja..
tp dia kata itu sbg tanda minta maaf..
aku amek je lar..
rasanya pas ni mmg xkan g da mcD cs tu..
huhuhu..



Wednesday, April 27, 2011

bengang...

ari ni aku stat keja utk set baru..
keja 1500-2300..
disebabkan ada appoinment dkt tampoi kul 1800,
aku pon blik lar umah kul 1730..
blik umah,mandi,tukar baju..
trus siap2 g tampoi..
otw nk ke sana tu,aku da sesat jalan smpi ke BBU..
so,t'pksa patah blik..
masa otw nk patah blik tu,smpi kat 1 kwsn skolah agama ni,
jam sat sal bdk2 tu br abeh kelas..
ada sbijik lori ni,dgn kuang ajaqnya da jerit kat aku..
aku ngat apa hal..
rupanya dia nk selit dpn keta aku tp aku xbg..
mcm na nk bg,signal pon xbg..
tup2 jerit kuat2..
aku mmg lg xmau bg..
pastu dia follow blakangh keta aku..
aku slow kan keta..
dia pon slow..
last2 aku brenti tepi jalan..
pastu dia blah..
aku mmg ngat sgt no plet lori tu n aku tau dia akan msk kastam ari2..
tau lar aku klu aku jumpa dia nnt..
heheheheh....


lori mcm ni lar...

Tuesday, April 26, 2011

mimpi...

masa on the way nk kuar mkn smalam..
MR bgtau ada bnda nk ceta..
aku da cuak da..
xpnh2 nk ceta apa2 bgtau dulu..
so,dgn saspensnya aku dgr je apa dia nk ceta..

MR:abg nk ceta gak kat awk sal mimpi abg w'pon org kata klu kita mimpi yg baik2, jgn ceta kat org..
ME:aik,ada gak ka pantang larang mcm tu..
MR:abg mimpi awak da pregnant..
ME:ya ke?amin..
MR:bes tol abg tgk awak masa awak pregnant tu..comel..

trus aku jatuh sian kat MR..
dia da tringin baby sgt da kot..
smpi termimpi2..

insyaAllah abg..satu ari nanti kita akan dpt gak pluang tu..
bykkan doa dan usaha ye..




cuti sekolah..

da lama xblik kulim..
da nk msk 5 bulan..
slama 3 tahun kat jb,ni lar plg lama aku xblik..
rindu toksah kata lar..
tp nk blik xda masa lak..
kena kursus lar..
nk pindah umah lar..
mcm2..
tp ngat cuti skolah nnt nk blik gak..
xpon blik sblom cuti skolah..
hehhehehe..
mmg xsbr nk blik..
nk g bercuti..
bosan kat jb ni..
xtau nk lepak mana..
huhuhu...


kulim gak yg bes,hehehe

coklat..

ari ni kitorg off day..
da lama plan nk kemas umah..
ari ni kena wat gak cz jumaat ni my in law nk dtg..
nk bercuti kat sini..
so,aku dgn MR pon merewang lar kemas apa yg patot..

da siap kemas ngat nk wat coklat badam..
sng nnt bila my in law dtg,ada jajan..
tp masa nk cairkan coklat bar tu,
ada masalah sket dgn coklat tu..
aku pon xtau knp..
coklat tu xbrapa nk cair mcm slalu..
bila ltk dlm mould,trus melekit2..
so,mmg da kompem lar xjd..
ends up,smua tu msk bakul sampah..

utk jajan tu rasanya t g bli je lar apa yg ada..
huhuhu..
xtau brapa ari my in law dtg sni..
tp mmg bes lar bila ada org dtg umah..
xda lar ber2 je dgn MR..
hehhehehe..


Monday, April 25, 2011

monday blues...

ari ni,mesti yg keja weekdays stat keja pas 2 ari cuti..
tp aku ari ni stat cuti 2 ari..
ari rabu kul 1500 br stat keja blik..
so,senanya aku nk ceta yg aku xpnh rasa monday blues..
penah keja opis hour about a year ja..
tp time tu,leh suka ati nk msk keja kul brapa..
hehehehee..
so,xrasa lar malas g keja pg isnin..
skrg da 2 tahun da keje syif..
so,lg lar sgt rilek..
ari ni plan nk kemas umah je sal famili MR nk dtg weekend ni..
so,ari ni da kena stat mengemas da..
maklumlar umah org yg bakal berpindah...
kotak sana sini..
malu lar dgn my in law nnt..



Saturday, April 23, 2011

tido..

smalam pas blik keje,
aku dg MR lepak2 tgk tv kat bilik..
kul 1700, msg2 da tertidor sal mlm sblomnya msg2 xtdo lgsg..
kitorg leh gasak tdo dr kul 1700 smpi pg td..
hahaahahah..
aku kul 0430 da terjaga..
pastu nk tdo blik xbleh..
MR tdo smpi kul 1030 pg td..
dia bgn subuh,pastu smbg tdo..
mmg puas lar tdo..
heehhehe...
aku da terjaga kul 0430,xleh tdo..
xtau nk wat apa,tgk dvd lg..
ceta korea lain lak..
tajuk my princess..
tgk smpi abeh 1 dvd je..
lain kali leh smbg ceta tu lg..


Friday, April 22, 2011

oh! my lady


smalam MR ot kul 2300-0700..
aku dok umah sorg2..
da lama xpenah tdo sorg2..
so,smalam trus xleh tdo..
so,kul 2300 tu,pas MR g keje trus layan ceta ni..
actually,smbung tgk dr episod 5..
episod 1-4 da tgk sblm ni..
ceta Oh! My Lady ni mula2 mcm xbes..
tp tgk gak sal hero dia, Choi Si Won sgt hensem..
heroin dia lak Chae Rim..
mmg bes lar ceta ni..
kpd peminat ceta korea,tgk arr ceta ni..
smalam aku layan ceta ni smpi pg xtdo..
pg ni ot lak..
ngantok toksah ceta lar..
MR pon ot lg pg ni..
means dia ot dr 2300-1500..
huhuhu..

Thursday, April 21, 2011

sekadar berkongsi..

Dr. Hamid Arshad's ovulation guide for baby's gender

Original Message Excerpts from Dr.Hamid Arshad's Q&A article :

Puan bolehlah membuat pengiraan dari tarikh puan datang haid. Contoh pengiraan adalah seperti dibawah, :-

KALENDER KESUBURAN BULANAN (cth; sekiranya haid Puan jatuh pd 1hb) Hari Haid : 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 (10hari) Hari Subur (Anak Lelaki) : 11,12,13,14,15,16,17 (7 hari) Hari Subur (Anak Perempuan) : 18,19,19,20,21,22,23 (7 hari) Hari Tidak Subur : 24,25,26,27,28,29,30 (7 hari)

Berdasarkan kalender di atas, Puan bolehlah sesuaikan dengan tarikh terakhir haid Puan bagi mendapatkan tarikh yang sesuai untuk bersama suami bagi mendapatkan anak. Sekiranya haid Puan jatuh pada 23hb, maka sesuaikan dengan kalender tersebut di atas. Tulislah tarikh tersebut dengan tulisan kecil di bahagian atas kelender tersebut, supaya Puan mendapat tarikh yang sebenar untuk 'bekerja keras' bersama suami. (Bekerja keras???ehem3!!!:P)

Walaupun masa haid Puan hanya selama 6 atau 7 hari, tetapi telur akan mula berfungsi selepas hari ke 10. Jadi pada hari ke 11 hingga 17, Puan dalam keadaan subur yang amat sangat dan kemungkinan untuk mendapat anak lelaki adalah cerah.

Mulai tarikh 18 hingga 23, adalah hari-hari untuk mendapatkan anak perempuan.

Bila tiba pada hari tidak subur di atas 24 hingga 25 (lagi seminggu nak period) puan akan rasa sakit-sakit badan, sakit kepala dan moody. Itu salah satu tanda puan akan didatangi haid dalam masa seminggu dan waktu period semula akan jatuh pada 30hb (selalunya akan tercepat atau selewat sehari) dari tarikh period terakhir.

Tuesday, April 19, 2011

tv...

skrg kat axn ada csi:ny..
mcm xsbr nk blik da..
tp nk wat cane..
MR xbleh blik keje awal mcm aku..
klu aku xdtg dgn MR,mmg kul 9 td da blik da w'pon spatotnya abeh syif kul 11..
tp kena lak tggu MR..
aku ngn MR klu kat umah,ska lepak tgk ceta kat tv..
plg ska csi + ncis..
csi tu xkesah csi apa..
NY ka,vegas ka,miami ka..
smuam kitorg layan..
skrg ni,slain csi,kitorg ngah layan ceta2 kat fox (710)..
kdg2 ncis,the good guys,criminal minds,bones..
smpi aku pnh bgtau kat MR,kitorg langgan astro juz nk tgk fox je..
hahahahaha...
24 jam fox kot..
tp apa pon,fox mmg bes...!!














"kecemasan"

smalam aku dgn MR kuar mkn mlm kat luar..
malas nk masak..
dlm kul 2020 kitorg kuar..
naik motor je sal kedai mkn tu dkt ja dgn umah kitorg..
msg2 xbwk hp kuar..kuar mkn je pon
slesai mkn,blik umah,aku pon check hp..
tgk ada missed called from my adik..
4 missed called..
aku pon call blik..
tp xbjwb lak kol aku..
byk kali lak tu..
kol my mom nye hp pon sama..
xad org jwb..
aku da gelisah da..
masa tu trus nyesal xbwk hp time kuar mkn..
aku kol adik aku yg kat ipoh,
suh dia lak kol my mom..
tp dia pon sama,kol xjwb..
last2 aku kol jiran merangkap sedara aku sal mak aku..
dia kata mak aku msk ward sal darah tinggi..
aku pon mcm nk nangis dgr..
time tu da rasa nk blik kulim ja..
xsmpi 15 minit,my mom kol aku blik..
dia kata dia kat umah da..
g hospital sal asma..
g sedut gas je..
Alhamdulillah..
aku risau sgt sal mak aku sorg2 je kat umah..
yg teman dia cuma adik aku yg umor 10 thn..
so,aku teramat takut klu jd apa2..
aku jauh dr dia..
kdg2 terfikir nk brenti keje ja..
blik keja kat kulim..
tp,rezeki aku kat sini..
smoga Allah melindungi keluargaku dr sebarang bencana dan diberikan kesihatan yg baik..
amin..


cerita tentang wedding's present..

smalam ada baca 1 entry kat blog my friend..
sal present yg sesuai utk pengantin..
nk ceta sket sal wedding's present aku dulu..
masa majlis kat kedah, aku dpt byk gak present..
ada set cawan,pinggan mangkuk,iron,kettle..
ni je yg aku ngat..(sori klu ada hadiah dr sesapa yg aku xsebut kt sni)
tp aku cuma bwk blik jb beberapa je sal kat umah jb aku da byk bli brg keperluan umah..
sejak dr sblm kawen lg aku da ska bli brg2 keperluan umah..
masa majlis kat kl pon lebih kurang ja..
ada set blender,rice cooker,cadar,frame..
brand ok lar..
nk kata brand mahal pon x tp bukan lar cap ayam..
sebulan pas majlis kat kl pon dpt present lg dr my MIL colleagues..
tp yg plg bes wedding's present yg aku dpt dr kwn2 opis both of us..
kitorg dpt cash almost rm5k..
dpt tiket flight + hotel ke bali..
air-cond umah pon ada yg sponsor..
grup aku masa kat import b plak bg aku vacuum..
dgn cash yg kitorg dpt tu,kitorg bli lcd tv..
baki kitorg wat blanja masa kat bali..
so,pendapat aku,klu kita xtau nk bli present apa utk pengantin..
y not kita bg ja cash coz pas kawen pengantin lg byk nk guna duit..
lg pon,hanya pengantin itself yg tau apa yg diorg perlukan utk rmh diorang..
so,kita xpyh lar pening2 pk nk bli apa utk diorg..
lgpon,as a pengantin,aku rasa kehadiran kwn2 ke majlis pon da ckp bermakna bg kitorg..










Monday, April 18, 2011

blom launch..

br blik dr CS..
kat CS ada apple store..
niat di hati nk sambar iPad 2..
rupanya blom launch lg..
kena p S'pore cari..
huuuuurrrmmmm...


isnin..

ari ni aku dgn MR off day..
kitorg keje syif 24 jam..
cuti xmenentu..
bgn je pg td,masak sarapan kitorg..
nasi goreng je pon..
ari ni plan nk g ushar sofa utk umah br kitorg..
sblm ni da bli sofa tp bila nk msk umah br,mcm nk bli smua br..
so,yg lama da antar blik kulim da..
hehehhee..


ni sofa idaman kitorg but not in white..

Sunday, April 17, 2011

usop wilcha...


juz nk share ngan korang..
1 persembahan yg bes bg 'pendatang baru'..

lagu asal...

jozan..

ngah layan maharaja lawak ngan MR..
bes gak tp mcm xbes bila kump wai,xn3,r2 kuar..
sgt xska tgk amir,alex...
apa pon,jozan,jambu still the best..



sup utara..

stiap kali g pasar malam mesti bli sup utara..
kat jb ni sup diorg mcm itam sket..
xbrapa nk berkenan..
da besa mkn sup utara yg kaler jernih tu..
so,kat pasar mlm ni je ada jual..
td g tapau sup daging + lidah + sambal merah..
tang sambal tu yg bt terangkat tu..
pak cik yg jual sup ni asal sik..
tp da 15 tahun meniaga kat jb ni..
Alhamdulillah..
tiap2 kali aku g bli kat dia ramai tol org yg beratoq..
apapon,mmg  sodap lar sup ni..

sunday..

ari ni kitorg suami isteri br blik keje pg td..
so,ari ni kira kitorg pnya off day lar..
blik2,MR trus tdo pas tkr unipom..
aku kemas2 umah mana yg patot dulu,br tdo..
kul 1430 br kitorg bgn..
da bgn,msg2 lapar..
so,aku decide nk order mcD je tuk kitorg pnya 'brekpes'..
1 set large big mac + quarter pounder + porridge..
da mkn,rilek2..
kul 1800 br masak..
tu pon MR yg masak..
dia kata dia pandai masak ayam madu..
so,aku biar je lar dia yg masak..
hehehe..
ngah masak br tringat kat umah kitorg ada pasar malam ari ni..
slesai masak,kitorg decide nk p pasar malam lak..
tgk apa yg bes utk kitorg mkn mlm ni..
hehehhe..
laki bini suka makan,hahahha...


iPad 2...

stat minat benda alah ni masa aku g KSL City..
time tu,kat dlm lif..
ada sorg bdk ni,ngah main2 game kat mende alah ni..
time tu xtau lg menda alah tu nama iPad,huhu..
then,bila da tau namanya iPad,trus rasa nak sambar satu,hehehe..
then,bgtau MR..
dia kata,bt ot byk2 bulan ni,then g bli..
so,aku pon beria lar nk ot..
br dpt 48 jam ot,MR da kata,pasni off day,rest je kat umah,xpyh ot da..
so,td masa dok lepak2 tgk tv,aku pon wat muka skupang tnya lar dia..
"klu aku xot,mcm na nk bli iPad?"
nk tau dia jwb pe?
"xpe lar..t dia dpt gaji,dia blikan..rehat je lar kat umah..wat thesis tu bg abeh"
aku dgr je,trus senyum smpi telinga..
bkn apa,leh dpt iPad tanpa perlu bekerja keras..
(ABANG,tq tau..mmg sgt syg abg...)



deco..deco..

mlm ni aku keje..
since smua PC kat opis ada intranet,
aku pon amek chance ni nk decorate blog aku..
aku tgk blog org lain cantek je dgn pic2..
blog aku kosong..
mcm buat umah xda langsir..
heheheh..
lgpon mlm ni da xbz cos bsk ahad..
lori da xbyk msk M'sia..
tu yg rajin dok upload pic dr google images..
mr google,pinjam erk koleksi pic kamu..


my little heaven..

aku dgn MR xbercadang dok JB,
tp kitorg da bli umah kat jb..
rmi yg cakap,watpe bli umah kat jb klu xmau dok jb?
aku pon xtau nk jawab..
yg pasti,aku cuma nk pindah dr umah yg aku sewa skrg..
so,utk mengelak dr pindah umah berkali2 (aku da pindah 6 kali slama 3 thn ni )
aku pon ajak arr MR bli umah kat jb..
siap niat lak tu..
bila2 masa nk pndh kuar dr jb,klu da xmau umah ni,
kitorg akan let go ja..
bila diingat blik,mcm2 dugaan kitorg tempuh utk bli umah ni je..
smpi MR give up..da nk cr umah lain..
tp aku sgt ska umah ni..
bkn landed property tp aku still ska sgt..
skrg ngah tggu kunci je utk msk umah..
kunci tu suppose dpt awal bulan ari tu..
tp sebab ada problem dgn dokumen,
kena tggu lg...
xpelar,kitorg da tggu since posa last year lg..
y not tggu lg another week kan?
hope t da dpt kunci,kerja2 merenovate umah tu xkan masa yg lama..
da xsabar sgt2 da nk move out dr umah skrg ni..

ni lar kawasan perumahan yg aku bli tu..umah aku unit C6..

ni ruang tamu..kecik je..view dr level brapa ntah pic ni..
umah aku level 3 je...

pic dr google




Saturday, April 16, 2011

cengeng...

keje yg sgt meletihkan pg td..
dr kul 10 am,da stat bz yg amat..
geram tol kat sorg tu yg asyik memerintah bt itu,bt ini..
smpi kul 3 pm xbrenti2 bt keje..
jln sana sini..
kejap ke PLUS..
kejap ke IMIGRESEN..
smua sal nk suh lori ikot LANE yg betol..
maklumlah tmpt baru..
so,driver2 pon xfhm lg dgn flow kat tmpt ni..
xleh nk salahkan diorg gak..
kitorg pon xbg maklumat yang tepat kat diorg sblm  mulakan operasi kat sni..
but,finally smua berjalan dgn lancar..
letih toksah cakap lar..
blik je umah trus nangis kat MR..

bkn nangis sj2 tp letih sgt2..
MR kata aku cengeng..
bkn cengeng kot tp ngada,hehehe..





1st day kat BSI..

1st day aku kat BSI ni da dtg lmbt...
turun dr umah ja kul 0653..
gerak kul 0657..
smpi area BSI pusing2 cari parking (sal MR kata cip dia bgtau da xblh bwk mtr masuk dlm )
cr parking pon smpi 10 minit...
tggu lif,nk jalan..
hah,last skali kul 0719 br smpi kat opis..
haaiishh,truk betoi lar aku laki bini..heheh
biasa parking motor or keta dpn opis je...
bila susah sket mula arr kelam kelibut..



ni antara pemandangan yg ada kat BSI...
cantik kan?
yg plg bes ada driver lori bgtau aku,BSI lg cantik dr checkpoint S'pore..
hehehe..bangga tol aku dgr..

Friday, April 15, 2011

kemas..dan kemas...

ari ni grup aku, Grup C UPLTM last day kt tg puteri..
so,grup kitorg kena lar berkemas kat tempat lama..
mcm2 nak kena kemas..
tp yg besnya,kat opis lama ni byk aset yg bkn hak JKDM..
so,xda arr penat nk kemas semua brg yg ada kat sni..
sedih pon ada gak nk tinggalkan tempat ni,huhuhu...
hope kat tmpt br nnt bes mcm kat tmpt lama...

Thursday, April 14, 2011

moving to BSI

besok,15.04.2011 adalah hari terakhir kitorg kat tg puteri..
start 16.04.2011 kiorg akan beroperasi di BSI..
byk rungutan bila berlaku perpindahan..
sal park xda lar..parking keta kena byrlar..
ntah lar..
aku dgn suami decide naik motor je g keja pas ni..
bleh gak menjimatkan duit minyak yg slalu kitirg spent tuk isi myk keta tu..
rasa sedih gak nk pindah..
tp arahan kena ikot gak..
work as 'kuli' mcm ni lar..

Wednesday, April 13, 2011

hurmmm..

mcm yg ditulis utk entry pertama tu,
mmg xpndi lg lar nk wat blog ni...
nk tukar font utk post pon xtau..
huhuhu....
sgt xpndi godek2 ni..
nk letak ads pon xtau mcm na...
sedih betoi larr..



Tuesday, April 12, 2011

1st entry...

assalamualaikum...
dah lama tringin nak ada blog ni..
tp dok blajaq nak wat blog ni xpndi2 gak...
xpe,pas ni nk blajar lg..
nk godek2 lg smpi pndi mcm blogger2 lain..
hope ada yg sudi bg tunjuk ajar...
so, utk 1st entry ni mcm trial je, hehehehe