Thursday, June 30, 2011

baby 8 weeks..

Alhamdulillah..
ari ni baby dah 8 minggu..
ari ni terasa alahan mula dtg blik..
mmg xsedap badan lar dr pg..
huhuhu..
hope situasi xlama..
mood nk menulis pun xda , huhuhu

Wednesday, June 29, 2011

nasi lemak..

baru pas masak nasi lemak dgn MR..
tetibe tingin nasi lemak..
masak sama2 dgn dia pas dia blik keja..
dah siap makan pun..
Alhamdulillah..
nasi lemak + sambal sotong + bilis grg + telur rebus + timun..
hehehhehee..
sodap...

misi berjaya...

semalam berjaya gak g klinik wat buku merah..
Alhamdulillah..
mcm2 test kena wat..
plg xthn, kena amek darah...
sakit sgt2..
smpi menitik gak lar air mata ni..
huhuhuhu...
dah lar servis lmbt..
dr kul 0900 smpi kul 1230 br siap..
sian kat MR..
smpi tertidur kat klinik tu..
060711 ni kena g klinik lg..
minum air gula..
xtau lar dpt thn ke x..
smlm gak MR blnja supplement blackmores pregnancy formula for me..
supplement ni sbg pengganti acid folic or obimin..

Tuesday, June 28, 2011

buku merah..

misi utk ari ni, nak buat buku merah..
sepatutnya blik kul 0700 nnt..
tp nk g klinik pnya pasal, kul 0300 dah blik..
jap g nak tdo..
bsk pg2 nk g klinik utk wat buku merah..
dah brapa kali diorg suh g wat buku tp malas..
hope misi bsk akan berjaya..
tq...

buku merah..

misi utk ari ni, nak buat buku merah..
sepatutnya blik kul 0700 nnt..
tp nk g klinik pnya pasal, kul 0300 dah blik..
jap g nak tdo..
bsk pg2 nk g klinik utk wat buku merah..
dah brapa kali diorg suh g wat buku tp malas..
hope mini bsk akan berjaya..
tq...

Sunday, June 26, 2011

durian...

baru pas makan durian kat opis..
tau, klu pregnant xleh mkn durian..
tp tawakal je td coz teringin tgk diorg makan..
makan 2 ulas je..
hope tiada apa2 yg xelok berlaku..

Ya Allah, Kau lindungilah diriku dan anakkku Ya Allah..
Kau peliharalah diri kami dari sebarang masalah dan penyakit..
Amin..

A' famosa resort

penat sungguh weekend ni..
semalam plg penat coz uruskan rombongan dr tabung haji indonesia seramai 300 org..
diorg wat famili day kat a'famosa melaka..
so, aku dgn MR tlg my fren uruskan ketibaan diorg kat jeti stulang laut hingga diorg smpi ke melaka..
penat tol uruskan diorg..
mcm2 karenah..
semalam smpi kul 3 pg br setel hal diorg..
dgn ada yg xdpt bilik lar..
bilik rosak lar..
mcm2 lar..

diorg stay kat condominium d'savoy..


agak bes jugak lar stay kat sini..
kitorg pun dapat 1 apartmen..
so, aku dgn MR merasa lar honeymoon kat sini..
hehehhehe..

pg2 td diorg gerak ke kl..
so, kitorg kul 10 dah gerak blik jb..
otw blik singgah muar utk makan..
muar kan terkenal dgn mee bandung, asam pedas n sate..
so, aku dgn rakusnya pun makan lar ketiga-tiganya..
hahahahaha..
tamak kan?
pastu perot mula lar rasa xselesa..
huhu..
kul 3 ptg td keja..
tp kitorg suami isteri dtg kul 5 ptg..

smpi je opis, trus masak laksa johor kat opis..
kuah mmg dah siap..
cuma sediakan laksa n ulam2 je..
so, dgn tamaknya aku pun makan lg laksa johor..
hehehehehe..
skrg perot rasa amat sendat..
rasanya byk makanan lg dr baby pnya saiz..
hehehehe

apapun, setiap hari aku sentiasa doakan anak dlm rahimku ini membesar dgn sihat dan sempurna..

Saturday, June 25, 2011

kami dah pindah...

kitorg dah pindah masuk umah kitorg 2 ari lepas..
sgt terhutang budi dgn my mom..
w'pun xbrapa nak sehat, sggp turun jb semata-mata nak tolong kitorg berkemas..
kalau xda dia, mmg smpi ari ni rasanya blom setel berkemas lg kot..

kul 0930 nnt my mom akan blik kulim dah..
adik skolah ahad nnt..
so, kena lar blik bsk..
lgpun adik dah 2 ari ponteng..
dia mmg rapat dgn aku..
so, bila dia tau mak nak mai jb, dia pn kalut lar nk ikot..

pas ni umah ni akan sunyi blik lar pas diorg blik..
serius, skrg pn dah mula rasa sedih dah..
mcm nk ikot je dia blik..
tp aku ada t'jwb kat sini..
nak xnak kena tggu je cuti nnt utk blik ke kulim..

ok lah..nak teman MR wat keje sket..
daaaa..

dah byk entry aku post tanpa image kan?
agak malas skrg..
huhuhu...

Wednesday, June 22, 2011

sakit belakang melampau..

semalam, masa kemas2 umah nak pindah..
tetibe blakang rasa sakit yg teramat sgt..
bila baring nak bgn pun susah..
menangis je lar..
rasa mcm nk lumpuh je..
ye lar, punggung langsung xleh nk angkat..
td g klinik, rupanya sakit tu sbb urine kotoq..
risau betoi mulanya..

td for the first time dpt jenguk chenta hati kami..
Alhamdulillah...
dah mula nmpk..
n doc dah suggest jgn minum anmum..
suh tukar susu brand lain..
pas ni kena bli yg lain lak..

Monday, June 20, 2011

EDD..

td g klinik.
wat upt lg skali..
then doc bg 1 surat pengesahan pregnant..
pastu bg EDD skali..
mgkin chenta hati kami ni akan lahir 12hb feb 2012...
cantek kan tarikh ni?
klu aku sempat bersalin dgn selamat kat kedah, nnt dlm ic anak aku ni mesti starting dgn
120212-02-xxxx...
btl x?
hehehhee..
apa pun,semoga anak ini membesar dlm rahimku dgn sihat dan sempurna sehingga dilahirkan..
amin..

macam tak percaya..

macam x percaya plak dah nak jadi emak..
dulu masa blom preggy, tiap2 ari berdoa supaya Allah kurniakan zuriat..
Alhamdulillah..
blom setahun kawen, Allah makbulkan doa kitorg..
sbenarnya mmg lambat sket berbanding org lain yg nikah je trus peknen..
tp aku tetap bersyukur dan xpenah nk salahkan takdir Allah..
aku tau, mungkin aku dan suami merasakan yg kitorg dah cukup bersedia nak jadi ibu bapa..
padahal bg Allah, blom sampai masanya lg..
maybe sekarang masa yg sesuai utk kitorg..
selepas setahun hidup bersama..
belajar memahami satu sama lain..
and now, bila kitorg dah mula boleh menyesuaikan diri ni..
baru lah Allah izinkan kitorg memiliki zuriat sendiri..

sampai ke saat entry ni di tulis..
aku blom "tgk" lg zuriat dlm rahim ku ni..
pemah pegi scan pd 11hb jun..
tp masa tu mmg xnmpk apa2 pun..
pg wat upt kat umah positif..
ptgnya negatif..
tp aku rasa nak p "jenguk" gak zuriat chenta ati kami ni dlm masa terdekat ni..
doc kat KKM larkin suh pegi selasa ni utk wat buku merah skali..
so, tggu je lar smpi selasa ni br g "jumpa" chenta hati kami tu..

 my lower back pain still xda perubahan..
huhuhu..
nak duduk bgn pyh sgt..
nak solat pun susah..
nasib MR rajin nak sapu myk n urut2..
 skrg dah tau dah, chenta hati kitorg tu xmau makan nasi..
makan je nasi, mula lar rasa lain mcm..
tp klu dah lapar, aku bedal je..
pastu tanggung sndri lar kepenatan bila muntah tu..
smpi senior aku dok kat toilet laki pon leh dgr aku muntah kat toilet p'puan smlam..
smpi dia jerit suh aku blik umah rest je..
hehehehehe..
sori yer..

mulanya ngat xmau bgtau sapa2 pun berita baik yg aku dah pregnant..
tp ada 1 of my colleague dah baca blog aku and ceta kat cip dia..
so, skrg dah ramai gak lar yg tau..
xkesah lar, lg ramai yg tau, bleh lar mereka doakan yg baik2 utk aku dan chenta hati kami..
cuma aku tkt gak org kata aku kecoh2 pdhl blom nmpk apa2 pun lg..
doc pun blom kompemkan lg..
huhuhu..
hope, selasa ni semua persoalan akan terjawab..
aku pun dah mula rasa alahan..
xkan sesaja kot alahan tu klu bkn pregnant, ye tak??
( ayat nak sedapkan diri sendiri )

ok lar semua..
aku nak g rehat dah..
penat sgt buat bbq kat opis td..
makannya idak pun, huhuhu..


Sunday, June 19, 2011

lower back pain..

tetibe pas blik keja mlm smlm, rasa sakit sgt kat bhgn blakang..
area2 nk smpi ke pinggang lar..
haaisshhh...
pasai pa xtau jadi mcm ni..
sakit kat bhgn kanan perut dah xrasa dah..
hope lower back pain ni pun xkan rasa lama2..

Saturday, June 18, 2011

kurang selera makan..

minggu ni, da start xlalu nak makan..
dr pg td, cuma minum susu je..
otw nk dtg keja td bli roti gardenia..
da mkn da 1 bungkus gardenia jagung..
xtau lar brapa lama bleh tahan..
huhuhu...
jgn lar muntah kat opis ni..
geli..

mcm2 dlm fikiran ni..

xtau knp, bila dah preggy ni mcm2 fikir..
yg bukan2 lak tu..
astaghfirullahhalaziim...

Friday, June 17, 2011

alahan ke?

aku br blik dr klinik..
xda wat check up apa pun..
cuma amek ubat tahan muntah je..
bkn apa, dr pg td makan je apa pun, smua nk keluar blik..
aku ceta kat doc tu, dia kata aku dah mula kena alahan..
alahan ke?
ntah lar..
td doc tu check manual coz black out td kt klinik tu, dia kata ari ni genap 6 weeks..
selasa dpn dah kena wat buku merah.. 
tp blom lg kot nk g wat..
tggu lar smpi hjg bln ni..
lgpn badan mmg rasa lemau sgt..
sian kat MR..
bsk lusa da nk pndh umah..
so, dia sorg je kena kemas, cat umah..
aku nk teman pun xlarat, apa lg nk tolong dia..
huhu..
sian sgt2..

Alhamdulillah...

Alhamdulillah..
bgn je pg2 subuh td, trus wat upt lg..
then, result dia..
tadaa...



muncul 2 line yg sgt terang dgn pantasnya..
ari ni aku yakin yg aku mmg peknen..
tp yg merisaukan aku ialah perot aku slalu rasa xselesa kat sebelah kanan..
huhuhu...

harap semua kawan2 kat sini dpt doakan kesihatan aku dan baby aku ni yer..


Thursday, June 16, 2011

2 ari yg memenatkan...

dlm entry seblom ni aku ada bgtau yg aku nk mc kan?
nak berehat lar konons...
huh, hampeh...
xberehat pon...
bgn je pg, da mula g sana, ke sini...
uruskan hal rumah..
bli brg2 umah..
penat sgt2..

MR yg plg penat...
cat umah sorg2..
aku cuma tlg jadi mem ja..
hehehehehe...
apa pun mmg cantek sgt umah yg dia cat..
tima kaseh ye sayang..

nak ceta lg..
period smpi ke saat ni blom datang..
perot pon da mula rasa bkn2..
da mula rasa xselesa..
pg2 bila berus gigi mula rasa nak muntah..
smpi seriau nk gosok gigi...
perot maintain sentiasa lapaq..
hope semua ni bkn perasaan aku ja...
sgt berharap semua ni ada sebab yg gembira..

Monday, June 13, 2011

xsedap badan..

badan rasa lenguh-lenguh..
mcm lemau..
mood pon mcm apa ntah ari ni..
nak senyum pun malas...
yg plg pasti perot ni mmg sntiasa mintak di isi setiap minit ja..
lmbt je mula lar badan menggeletar..
bsk n lusa nk mc..
nk rehat2 kat umah..
dah hasut MR suh mc sama..
tekak ni pun asyik nk muntah je..
tp blom muntah lg..
sbb tu kot badan rasa xsedap..
huhuhuhuhu....


susu anmum..

td g tesco cari susu anmum materna..
1 of my friend yg pesan suruh minum w'pun blom kompem lg..
huhuhuhu...
dah minum pun td sblm dtg keja..
sedap tol..

mmg dah xmau pikir dah sal positif or not..
yg penting selagi period blom muncul, selagi tu aku dan suami ada harapan utk ada zuriat sndri..
sama2 lar kita doakan yer...


misi pas ni nak g cari folic acid lak..


Sunday, June 12, 2011

ahad yg lebih baik dari semalam..

Alhamdulillah..
emosi rasa stabil ari ni..
smalam keja, blik td pg, tdo jap, then bgn rasa diri segar..
perasaan pun rasa tenang ja..
mls da nak fikir hal bukan2..
nak enjoy je dgn suami mulai hari..
apa jer yg dah dirancang Allah Taala, juz redha and ikut je..
sepatutnya aku kena bersyukur dgn kehidupan yg Allah dah bagi selama ni..
"maafkan aku Ya Allah"

emosi..

ari ni emosi aku sgt terganggu..
semua pasal upt result je..
ntah lar apa yg buatkan aku berfikir sgt sal hal ni..
sebelom ni, klu aku delay period 3 bulan pun, bila wat upt, result dia negatif..
blom penah lg positif..
tp td pg, selepas dah beberapa bulan aku xpenah wat upt, bila wat result dia positf w'pn agak kabur sket..
tp line yg agak kabur tu laju je muncul..

mgkn aku terlampau seronok td smpi lupa nak bersabar..
sbb tu result upt kali kedua aku ari ni yg aku wat kat klinik negatif..
aku senanya last period 5-10 haribulan mei..
aku pnya period mmg regular..
so, utk bulan ni aku jangka period aku 8hb jun..
smpi ke saat entry ni ditulis, blum ada tanda2 lagi period akan dtg..

aku pun xpasti samada naluri aku ni percaya aku pregnant or not..
hati aku dah jadi berbelah bahagi dah..
emosi rasa mcm down sgt2..
smpi aku buat MR susah hati sgn emosi melampau aku ni..
sian kat MR..
dia plak yg terkena tempias emosi melampau aku ni..
mcm2 dia buat nak bagi aku senyum kat dia..
smpi last, dia mintak maaf kat aku..
pdhal dia xbuat salah apa pun..
aku berdosa hari ni dgn dia..
"saya mintak maaf sgt2 kat abang"

bkn niat saya nk buat abg mcm tu..
tp hati saya ni rasa mcm2 hari..
rasa menyesal pun ada bila wat upt td pg..
sepatutnya sy tggu abg ada kat umah dgn sy..
bkn buat diam2 time abg g keje..
tp percayalah, sy cuma xmau abg kecewa lg..
sy xsggp tgk muka abg yg frust bila upt negatif..
mcm kat klinik td..
sy tau abg kecewa sgt2 tp abg xmau tunjuk kat saya..
sy mintak maaf sebab skali lagi kecewakan abg..

"YA ALLAH, KAU JAUHKANLAH DIRIKU DARI BISIKAN2 SYAITAN"

Saturday, June 11, 2011

peliks...

0815 am...
P.O.S.I.T.I.F

1545 pm..
N.E.G.A.T.I.F

mcm na leh jadi mcm ni erk..??
pliks betoi...

xtau nak gembira atau tak??

dlm entry sblm ni aku ada bgtau miss p delay dr tarikh sepatotnya..
pastu aku lak 2-3 ari ni asyik sejuk je badan..
nk kata demam xjugak..
xpening apa pon..
so, pg td dtg keja xmau ikot MR..
nk lmbt sket..

bgn je tdo, trus cari stok pregnancy test..
so, 1st urine aku td pg aku decide nk test...
Alhamdulillah...
ada 2 line kat result tu..
tp pas aku mandi, tgk lg skali, line yg 1 lg tu agak kabur tp still nmpk..
aku amek pic guna hp, trus mms kat MR..
dia pon mcm xpercaya..

aku lg lar...
mcm2 perasaan ada..
gembira, takut, keliru, xpercaya..
smua ada..
tgn trus menggigil bila tgk result tu..
mcm nk nangis pon ada..
smpi skrg masih mcm mimpi..
klu ikot LMP da 6 weeks da..
tp da decide nk g klinik utk kompemkan..

xmau berharap sgt..
tkt t upt tu bg result xbtl..
frust lagi kitorg suami isteri..
tp apa pun, jauh di dasar hati rasa sgt bersyukur dgn rezeki yg Allah Taala bagi ni..
and deep in my heart, i hope that's is true..


lebih kurang mcm ni lar result dia..
my own upt akan diupload kemudian..
kat opis xda usb, huhuhu...



ni lar aku pnya pregnancy test kit..
result agak blur sket..
xtau nk anggap positif or negatif..

Thursday, June 9, 2011

"miss p dah delay"

miss p dah lewat..
sepatotnya semalam, tp xdtg2 gak smpi entry ni ditulis..
hope ada berita gumbira bulan ni w'pon naluri rasa akan period gak dlm masa terdekat ni, huhuhu...

" Ya Allah, hanya kepadaMu aku memohon dan meminta, dan hanya Engkau yg memberi rezeki kepada setiap hamba-hambaMu..
semoga Engkau kurniakan zuriat yg soleh kepadaku dan suami..
semoga Engkau beri khabar gembira kepada kami bulan ni..
AMIN.."

kerja...


ni masa kitorg kursus kat AKMAL awal tahun ni..


ni kat opis caw penggudangan..


ni kat caw import , tg kupang


masa sambut my birthday kat operasi import, JB..


diam xdiam dah 3 tahun aku keja sbg Pegawai Kastam W17..
teringat masa mula dpt tawaran ni..
mcm xmau terima..
tp my mom yg berharap sgt aku kerja kerajaan..
so, terima je lar..
aku lapor diri pada 06042008 kat AKMAL, Melaka..
seminggu kemudian, lapor diri kat Menara Kastam Larkin, Johor..
mula bertugas kat Cawangan Eksport Tg Kupang..
5 bulan kemudian, ditukarkan ke Cawangan Import Tg Kupang..
Feb 2009 aku mntk tukar ke Johor Bahru..
ditempatkan di Cawangan Penggudangan JB..
tugas aku jaga PEKEMA..
so, klu ada kereta import yg kuar masuk gudang, aku kena wat pemeriksaan dan kira cukai kereta2 tersebut..
Dec 2009, PM arahkan Cawangan Import dibuka 24 jam...
so, aku pon ditukarkan ke Cawangan Import 24 jam...
smpi lar ari ni aku still kat Cawangan Import cuma aku dah ditugaskan di unit pemeriksaan lori tanpa muatan instead of sblom ni aku kat unit lori ada muatan..
xtau arr brapa lama lagi kat cawangan import ni...
sbb dlm kastam ni kita akan di tukarkan ke cawangan lain bila smpi masanya...

"bersyukur dgn rezeki Allah yg berikan aku kerja tetap mcm ni..
sbb kerja ni gak lar aku kenal, bercinta dan berkahwin dgn my love husband.."


malam tanpa MR di sisi..

my love MR ot mlm ni..
so, mlm ni aku kat umah lar sorg2..
tidur sorg2..
huhuhu...
bsk pg aku lak ot..
tinggal lak MR sorg2..
da bncg da td..
aku cuma kan ot smpi 13hb ja..
means tinggai bsk n 13hb je lg..
pastu off day je nk berehat kat umah..
badan mcm penat sgt asyik ot ja, huhuhu...
mmg keja sng, xpenat tp klu xdpt nk rest umah, penat gak lar..

td pg aku dgn MR g tgk kontraktor yg ngah renovate umah kitorg..
dia br start pasang kabinet and wiring..
maybe bsk dia akan mula pasang kayu utk siling...
grill pon maybe akan start pasang bsk..
hope sblm next week, semua da setel..


ini lah suami yg tinggalkan isterinya sorg2 kat umah sbb nk p keja..
segak kan??
hehehehehe.... 

Tuesday, June 7, 2011

rejab...

KELEBIHAN BULAN REJAB 

Sabda Nabi s.a.w.: Hendaklah kamu memuliakan bulan Rejab,nescaya Allah muliakan kamu dengan seribu kemuliaan di hari kiamat.
Sabda Nabi s.a.w.:
Bulan Rejab Bulan Allah, Bulan Sya'aban bulanku & bulan Ramadhan bulan umatku.

Kemuliaan Rejab dengan malam ISRAK MIKRAJnya, Sya'aban dengan malam NISFUnya Ramadhan dengan LAILATUL-QADARnya.

Malam awal Rejab mustajab do'anya.(Dalam Kitab Raudhoh Iman Nawawi)

* Puasa sehari pada bulan Rejab mendapat syurga tertinggi (Firdaus).

* Puasa dua hari dilipatgandakan pahalanya.

* Puasa tiga hari pada bulan Rejab dijadikan parit yang panjang, yang menghalangkan dia keneraka (panjangnya setahun perjalanan).

* Puasa empat hari pada bulan Rejab diafiatkan daripada bala dan daripada penyakit yang besar-besar dan daripada fitnah Dajal di hari kiamat.

* Puasa lima hari pada bulan Rejab, aman daripada azab kubur.

* Puasa enam hari pada bulan Rejab, keluar kubur bercahaya muka.

* Puasa tujuh hari pada bulan Rejab, ditutup daripada tujuh pintu neraka.

* Puasa lapan hari pada bulan Rejab, dibuka baginya lapan pintu syurga.

* Puasa sembilan hari pada bulan Rejab keluar dari kuburnya lalu, MENGUCAP DUA KALIMAH SHAHADAH tidak ditolak dia masuk syurga.

* Puasa 10 hari pada bulan Rejab Allah jadikan baginya hamparan perhentian di Titi Sirotolmustaqim pada tiap-tiap satu batu di hari kiamat.

* Puasa 16 belas hari pada bulan Rejab akan dapat melihat wajah Allah di dalam syurga dan orang yang pertama menziarahi Allah di dalam syurga.

* Puasa 19 belas hari pada bulan Rejab, dibina baginya sebuah mahligai di hadapan mahligai Nabi Allah Ibrahim a.s dan Nabi Allah Adam a.s.

* Puasa 20 hari pada bulan Rejab, diampunkan segala dosanya yang telah lalu. Maka mulailah beramal barang yang tinggi daripada umurnya (pembaharuan umur).
Berkata Saidina Ali:

* Puasa Rejab 13 hari seperti puasa tiga ribu tahun.
* Puasa Rejab 14 hari seperti puasa sepuluh ribu tahun.
* Puasa Rejab 15 hari seperti puasa seratus ribu tahun.

Kelebihan bulan Rejab dari segala bulan seperti kelebihan Qur'an atas segala Qalam.

Puasa sehari pada bulan Rejab seperti puasa empat puluh tahun dan diberi minum air dari Syurga.

Puasa 10 hari pada bulan Rejab dijadikan dua sayap, terbang seperti kilat di atas Titi Sirotalmustaqim di hari kiamat.

Puasa sehari pada bulan Rejab seperti mengerjakan ibadat seumurnya.

Puasa pada awal Rejab, pertengahannya dan akhirnya seperti puasa sebulan pahalanya.

Bulan Rejab Syahrullah (Bulan Allah), diampunkan dosa orang-orang yang meminta ampun dan bertaubat kepada Allah. Puasa Bulan Rejab wajib baginya:

* Diampunkan dosanya yang lalu.
* Dipeliharakan Allah umurnya yang tinggal.
* Terlepas dari dahaga di hari kiamat.

Orang yang lemah dari berpuasa pada bulan Rejab hendaklah bersedekah tiap-tiap hari sekurang-kurangnya sebiji roti. Sasiapa bersedekah pada
bulan Rejab seperti sedekah seribu dinar, dituliskan kepadanya tiap sehelai bulu ruma jasadnya seribu kebajikan, diangkat seribu darjat, dihapus seribu
kejahatan.

Tiap sehari puasanya pada bulan Rejab dan sedekahnya pada bulan Rejab seperti ibadat seribu Haji dan Umrah. Dibina mahligai seribu bilik dan seribu bidadari, lebih cantik daripada atahari seribu kali.

Bulan Rejab bulan Allah. Bersedekah pada bulan Rejab dijauhkan Allah daripada api neraka kerana kemuliaan bulan Rejab, Bulan Allah. Allah jadikan di belakang bukit Jabal Qar bumi, yang putih yang penuh dengan
Malaikat dengan panji-panji berhimpun pada tiap malam Rejab meminta ampun oleh mereka kepada Umat Muhammad.
Allah menjawap: Telah aku ampunkan mereka! Barangsiapa meminta ampun (bersitighfar) kepada Allah pagi dan petang 70 kali atau 100 kali, pada bulan
Rejab di haramkan tubuhnya daripada api neraka.

Sesiapa berpuasa sebulan pada bulan Rejab, Allah berseru kepadanya:
"Telah wajib hakmu atasKu, maka mintalah olehmu kepadaKu. Demi ketinggian Ku dankebesaranKu, tidak Aku tolakkan hajatmu. Engkau adalah jiranKu dibawah `arasyKu, engkau kekasihKu daripada segala makhlukKu,
engkau terlebih mulia atasKu. Sukakanlah kamu, tiada dinding antaraKu dan antarakau".(dari kitabRaudatul Ifkar)

Puasa pada 27 bulan Rejab seperti berpuasa enam puluh bulan pahalanya. Jika disertai dengan sedekah seperti puasa seribu tahun, kerana kebesaran hari ISRAK-MIKRAJ.

Siapa melapangkan kekeruhan, kesusahan, kesempitan orang mukmin pada bulan Rejab dikurniakan Allah kepadanya Mahligai yang besar di dalam syurga Firdaus.

Siapa berpuasa tiga hari pada bulan Rejab dan beribadat pada malamnya(berjaga), seperti dia berpuasa tiga ribu tahun.

Diampunkan baginya 70 dosa-dosa besar tiap-tiap hari, ditunaikan 70 hajat ketika keluar nyawanya daripada jasadnya, 70 hajatnya di dalam kuburnya, 70 hajat ketika terbang suhuf (ketika Qur'an dinaik ketika berlalu di Titi Sirotalmustaqim.

Rejab ertinya ta'zim (kebesaran, keagungan, kemuliaan). (Rahmat, pemurah, kebajikan). Kerana kebesaran, keagungan dan kemuliaan bulan Rejab itu
maka Allah limpahkan rahmatNya, kemurahanNya dan terhadap hamba-hambaNya yang beriman dan beramal solih pada bulan Rejab, dengan berpuasa pada siangnya dan beribadat pada malamnya.

Demikianlah peri keistimewaannya keagungan bulan Rejab itu yang dinamakan dengan BULAN ALLAH.

REJAB bulan menabur benih.
SYA'ABAN bulan menyiram tanaman.
RAMADHAN bulan menuai.

REJAB menyucikan badannya.
SYA'ABAN menyucikan hatinya.
RAMADHAN menyucikan rohnya.

REJAB bulan taubat.
SYA'ABAN bulan muhibbah.
RAMADHAN dilimpahi pahala amalan. 

Monday, June 6, 2011

"marinello"

sanggup x korang letak nama anak korang mcm MARINELLO?

kalau aku mmg xsggp lar..
tp ada sorg selebriti ni letak nama anak dia mcm ni..
haiiissshh...
dia xtau kot tanggungjawab sbg ibu bapa kena letak nama yg baik2?
yg ada makna baik2?
yg bleh doakan anak tu tiap ari..??
ntah lar..


alhamdulillah..

Alhamdulillah..
perot ni da xbt hal da..
pas mkn ubt, minum 100 plus td, trus rasa ok perot ni..
syukur sgt..
td pg keja, kul 1400 da blik.. 
dtg keje blik kul 1900..
penat sgt ulang alik toilet dr smalam..
nsb keja operasi mcm ni..

sedih..

bila tingat stesen ktm kat tg pagar dah nk tutup..
hati rasa sebak..
pdhal blom penah jejak kaki kot kat situ..
tp still rasa sedih..
huhuhuhu..


akan tinggal kenangan coz aku mmg xpercaya S'pore akan kekalkan bangunan ni..

diarrhea..

dr semalam, aku dgn suami kena penyakit ni..
sgt xbez..
smalam kitorg termakan kambing yg dah basi kot..
hadooi...
dr mlm td xbleh tdoq..
dah lar ari ni keja 16 jam..
ulang alik g toilet lar gamaknya..
huhuhuhu....

tentang suami...

kesian kat suami..
bila tgk aku meloya.. pening...
mesti dia ckp aku peknen..
pdhl aku sndri xrasa pon aku peknen..
tp aku tau badan aku byk angin...
tu yg slalu fenin n loya tu..
huhuhu...

smalam bila kitorg sembang pasal ot yg tgh byk kat opis..
( Alhamdulillah...)
dia ckp kat aku ni rezeki anak kitorg..
huhuhu...
sedih sgt dgr dia ckp mcm tu..
aku tau dia mmg xsbr nk anak sndri..
dia sukakan budak2..

sedang berusaha, berikhtiar dan berdoa semoga kitorg akan dapat anak dlm masa terdekat ni..
AMIN..


skrin hp pecah...

aku pnya lcd hp nokia C3 pecah..
xdpt di kenal pasti knp..
tp rasanya sbb aku tidor dlm keta, hp dlm poket..
maybe terhempap dgn peha aku yg besaq tu..
huhuhu..
da p repair da..
kena RM130..

tp the best part is MR da gantikan aku dgn hp br..
dia blikan aku xperia X8 lak..
hehehehe..
kaler white pink lg..
sgt cantek..
ngat nk amek samsung pd mulanya..
tp MR suh pki android lak..
so, amek je lar...

 "tima kaseh byk2 ye sayang.."


dari ini...



kepada ini...

Saturday, June 4, 2011

it's public holiday...

ari ni Hari Keputeraan Agung kita..
so, today is public holiday for Malaysian..
bes lar kan.
tp ari ni aku keje..
huhuhu..
bkn dpt triple pay tau..
gomen xda triple pay..

kendri pon byk kan ari ni..
aku dgn MR cuma akan ke majlis cip bakar je kat tmn molek ari ni..
majlis lain2 xbleh nk attend..
mlm kang keje lg..
hurmmmm...

"SELAMAT HARI KEPUTERAAN TUANKU"

Thursday, June 2, 2011

overweight..

td pg aku dgn MR g gym ex-cip aku..
aku pon dgn "bangganya" timbang lar berat aku..
last timbang bulan 3 ari tu..
83 kg..
tadi pg timbang sebelum aku bekpes..
jeng..jeng..jeng..






da 89kg..
hahahahaa....
tersangat lar overweight...
tersangat lar gemoks...
yg paling bes, berat MR pon sama dgn aku...
xlebih or xkurang..
mmg sama2 gemoks lar...
hahahahahaha....


kitorg akan jadi mcm ni ke 1 ari nnt..???
oh. no..no..

shopping..

td aku dgn MR g the store sentosa..
nk g bli hamper utk baby my opismate..
geram sgt pilih2 brg baby...
ntah bila lar ada peluang nk bli utk baby sndri..
rasa teruja sgt tgk brg baby yg comel2..
MR smpi ckp aku cerewet pilih hamper mcm aku nk pilih utk anak sndri..
haruslah pilih yg cantek kan..??
apa pun, aku nk ucap tahniah utk bob n wife dia atas kelahiran 2nd baby diorg..
baby girl lg..


ni lar baby girl tu..
pic ni aku amek kat fb bob tanpa pengetahuan dia..
hope dia xkesah..
nama baby ni..

AUNI HUMAIRAH

Wednesday, June 1, 2011

beloved brothers


ni lar adik2 kesayangan aku..
yg kecik tu nama dia Mohammad Syafizul Daniel..
yg besar tu nama dia Mohammad Syafiq Fitri..
meh nk ceta sket sal diorg ni..
stat dgn syafiq @ apit..

apit lahir pada 27 april 1990 bersamaan 1 syawal..
dia lahir ngam2 pas semua umat islam solat sunat aidilfitri..
lahir kat umah ja..
sbb tu my mom letak nama fitri tu..
dia skrg belajar kat PUO..
smbg wat diploma..
sblm ni da ada sijil dr PTSB..
dia anak yg sgt baik n rajin..
sgt xbyk karenah..
sapa2 yg jumpa dia for the first time, mesti akan ska dgn dia..
beza umor kitorg 4 taun..
so,penah lar skolah sama2..
aku slalu berdoa semoga dia berjaya dlm hidup dia..

ok, skrg ceta sal syafizul @ pijon..
dia lahir pada 16 oktober 2001..
skrg da darjah 4 da..
tiap2 taun tukar kelas..
dr no 3-2-1-2..
hehehehe...
dh hampir qatam quran da..
minat sains sgt2..
semua bnda nk wat eksperimen..
keletah dia yg bt kitorg slalu gelak..
maklumlar dia the youngest..

aku sgt manjakan adik2 aku..
smpi my mom penah ckp yg aku keja utk abehkan duit aku kat adik2 aku..
aku pun xtau knp..
tp apa je yg diorg nak, aku akan ikhtiar utk tunaikan..
sbb tu my mom slalu marah kat aku, hehehe..

apa pun aku sgt syg kat diorg dan doakan yg terbaik utk diorg..

kakak sayang apit dgn adik.

alahai suami..

alahai lar suami aku ni..
td pg aku ot..
so, tinggai lar MR kat umah sorg2..

kul 1400 td aku da blik umah..
sal MR nk ot lak kul 1500..
smpi je umah, MR tetibe g grg nasi..
rupanya dr pg xmkn..
nk mkn dgn aku..
kitorg mkn dlm satu pingan..
so sweet kan? heehhhe..
tp xbersuap lar coz MR xleh lmbt nk g keja.
tp mmg btl2 xsgka yg MR sggp xmkn sal nk mkn sama2..

td masa da nk g keja pun dia rs berbelah bagi nk g..
katanya tkt aku bosan dok umah sorg2..
hehhee..
sweet kan suami aku..


geram..

ari ni mood geram sgt..
geram dgn kontraktor elektrik umah kitorg..
submit dokumen dr end of april..
tp 23 mei br dia g submit kat tnb..

kontraktor ni panel dgn pemaju..
umah kitorg, sblm msk elektrik, kena wat inspection dulu..
so, kena melalui kontraktor ni lar..
da sebulan da kitorg submit..
td kol dia ckp dia br nk g byr deposit kat tnb..
apa kes simpan lama2..??

mmg geram sgt2..
kontraktor yg renovate umah pun xbleh wat keje dia on time coz xda letrik lg..
semua keje terganggu..


MR da berjangkit...

mula2 aku ja yg sakit2 badan ni..
skrg MR pun sama sakit2 badan..
sian kat dia xleh tidor smalam..
pas ni nk kena cr org urut gak lar..