Tuesday, July 26, 2011

rantai baru hadiah dari MR..

hari ni MR 'hadiahkan' aku rantai..
rantai tali kasut..
hehhehehhe..
ni mak aku lar ni bg idea suh MR amek tali kasut, selawat, pkikan kat leher aku...
katanya utk kurangkan muntah..
wallahhualam..
aku ikut ja..
asalkan dpt kurangkan muntah aku ni..
skrg aku pki 2 rantai instead of rantai emas yg mak aku bg kat aku dr skolah dulu..
hehhehehehe...
ari ni gak aku rasa nikmat selepas mandi yg sebenar..
bkn apa, ari ni btl2 puas mandi..
mandi byk sgt2..
mandi air panas..
MR yg masakkan air..
3 baldi gak lar dpt..
rasa puas btl..
slalu mandi tipu2 ja..
mandi sket2 bt syarat..
takut nak mandi..
tp ari ni mmg btl2 mandi lar..
hhehehehheh...
bsk MR nk pasang water heater dah..
dah siap wiring tp blom berkesempatan nk pasang..
tp bsk tetap kena pasang..
insyaAllah...

Monday, July 25, 2011

sakit hati..

sakit hati dgn seseorang..
tp malas dah nak pikir..
lantak p kat dia..

Sunday, July 24, 2011

alahan ke?

skrg ni aku dah xleh telan lgsg nasi..
mkn je, br letak pinggan kat dapur, xsempat basuh pun, trus nak muntah..
g toilet je, trus terhambur kuar setiap butiran nasi tu..
sakit toksah kata lar..
muntah smpi kuar darah..
huhuhuhu..

lg 1 bila msk toilet..
nk mandi ke, bt apa pn kt toilet tu trus rasa nk muntah..
plg ketara bila nk mandi..
dulu ngat sbb gosok gigi..
mandi xgosok gigi pn muntah beria..
skrg ni smpi takut nk mandi..
tkt nak masuk toilet..

mmg xthn betoi lar..
next week dah nk posa..
tp apa yg aku rasa, xmcm thn2 sblm ni..
seronok nk smbt puasa..
tp kali ni perasaan takut tu mengatasi perasaan seronok..
takut xdpt nak puasa..
rasa rugi klu xdpt nk puasa..
mcm na nk puasa klu skrg ni, mkn pn xda selera..
hrp minum yogurt ja..
mkn roti 2 keping je sehari..
smpi pucat muka..
huhuhu..

tiap2 ari berdoa semoga Allah kurangkan alahan aku ni..
nak sgt berpuasa penuh taun ni..
nk p terawikh..
tp solat 5 waktu pn kdg2 xsempat tahiyat akhir dah nk muntah..
huhuhu..
semoga semua ni akan berakhir tibany Ramadhan nnt..
Amin...



Thursday, July 21, 2011

barangan bayi..

dah plan dgn MR..
dah kena start bli barangan baby..
bkn bli baju..
tp barangan bayi yg lain2..
huhuhu...
blik keja jap g nk g survey brand n price dulu...

1st anniversary..

spt yg aku ceta sblm ni..
16 julai ari tu 1st anniversary kitorg suami isteri..
Alhamdulillah..
setahun dah..

kitorg ke Batam je utk celebrate..
naik feri ke sana pd 15 julai..
feri kul 1130..
smpi batam dlm kul 1330, dijemput oleh kwn yg mmg asal sana..
then dia bwk g mkn nasi padang..
pastu trus ke hotel utk check in n berehat..
kitorg pon juz tido je smpi maghrib..
kat sana maghrib kul 1820..
lmbt sejam dr waktu di malaysia..
then kak sal dtg jemput kitorg lg utk mkn mlm..
dah mkn, blik hotel, tidooo..

ari kedua, pg2 lg kitorg ke Nagoya Hill..
mall yg terbesar di Batam..
mall ni btl2 dpn hotel kitorg menginap tu..
jln kaki 5 minit je..
kitorg xshopping pun, juz ke spa..
MR wat massage, aku wat hair spa je..
murraaahhh gilerr..
then utk lunch, kak sal dtg jmpt kitorg lg, bwk g mkn nasi padang di restoran lain lak..
pas mkn, dia bwk kitorg g cari kain batik n pelikat..
borong lar aku dah murah kan?
pastu dia trus bwk kitorg g tgk jambatan Batam..
mcm penang bridge je..
cuma kak sal bgtau, klu ke Batam tp x ke bridge tu xsah lar..
view kat bridge tu cantik..
berangin je..
kat situ ada org jual ketam grg..
ketam sgt besar..
xbli pun coz nmpk kurang bersih..
amek pic pun lupa, huhuhu..
then blik dr bridge, ke rumah kwn kak sal jap..
trus blik hotel lg utk tidur, hehehhehe..

ari terakhir, kitorg ke nagoya hill lg.
kali ni utk shopping lak..
xbyk pn bli brg, huhu..
so, kitorg pn juz mkn je lar apa sj makanan indonesia yg xda kt malaysia..
kitorg mkn es teller, pisang bakar, bakso..
then tgh ari, check out..
kak sal dtg jmpt kitorg, bwk ke megamall..
shopping lg..
kul 1700, naik feri blik ke jb..
dlm kul 2000 smpi jb..

trus blik umah, siap2 brg utk blik ke kl mlm tu gak..
mmg pnt sgt2..
selama di kl pn, aku cuma baring je..
mkn je muntah..
smpi lembik xbertenaga badan ni..
nsb lar PIL aku ni sporting..
xkesah lgsg klu aku baring je, xtlg dia wat keje umah..
hehehehe..

apapun, mmg bes dpt bercuti berdua dgn suami mcm ni..
btl2 rileks lar..
taun depan, ada rezeki, plan nk ke krabi lak...
bwk baby..
hehehehehe..
insyaAllah...

p/s: xbyk pic kat batam tu..tgk lar nnt klu ada mood, aku upload apa yg ada..

Monday, July 18, 2011

bersawang..hurrmmm..

dah lama xhapdate blog ni..
mmg bersawang sgt2 lar..
byk bnda nk ceta..
tp skrg kat umah MIL..
so, tggu blik jb nnt br leh story pjg lebar..

alahan blom ada tanda nk berkurangan..
baby sehat je..
mama baby yg xbrapa nk sehat..
k lar, nnt kita story lagi..
nitee...

Sunday, July 10, 2011

no satellite signal for astro...

ngah sedap lepak dpn tv dgn MR sambil layan ceta kat astro, tetibe..

services cureently not available

ari blom ujan cuma angin je time tu..
mulanya tggu gak signal tu ok..
tp almost 30 minutes, sama je..
no signal at all..
trus berubah mood..
haaaisshhh...

Friday, July 8, 2011

plain acid folic ONLY...

tadi tgh ari, aku dgn suami g jumpa gynae..
bkn apa, perut aku slalu masuk angin lar..
mkn ke, xmkn ke, sama je..
nnt mula lar rasa loya..
so, td MR ajak aku g jumpa doc Padma..

doc scan baby..
dah 14mm dah..
tp still too small..
td bila doc tnya aku mkn acid folic x, aku bgtau lar x..
aku amek blackmores for pregnanting..
pastu doc ckp, for 1st trimester aku cuma blh amek plain acid folic ONLY..
no supplement or vitamins lain..
huhuhu..

so, stat bsk, aku kena amek acid folic blik n stop blackmores...
huhuhu...

"sori yer baby, mama mkn bkn2 lak..mama xtau..huhuhu"

Thursday, July 7, 2011

baby 9 weeks..

Alhamdulillah..
ari ni chenta hati kami dah 9 weeks..
alahan sama je..
tiada tanda akan berkurang pun..
makan pun makin xda selera..
tapi tetap makan sal kesian baby nnt klu perot masuk angin..
hope bila dah lepas trimester pertama ni, alahan pun kurang..

mama doakan baby sihat dan sempurna yer..

cucuk sana..cucuk sini...haaaisshhhh...

semalam, aku kena g klinik utk minum air gula..
biasalah, mak aku ada kencing manis..
so, diorg pn nk tgk lar aku ni waris ke idak penyakit rakyat malaysia tu..
so, kul 10 mlm sblmnya aku da stat puasa..
kul 0830 pg smpi kat klinik..
register..
kul 0845 masuk bilik amek darah dulu..
masa amek darah tu 2-3 kali cucuk tapi uratnya xda..
huhuhu..
lastly nurse tu amek darah kat area jari..( nk bgtau tmpt spesifik xpndi, huhuhu)
then minum lar air gula tu..
2-3 kali shoot je..
hheheheh..
pas tu aku blik umh dulu, tdo..

kul 1045 pg dtg blik klinik..
amek darah lg..
then perkara yg sama terjadi..
cucuk sana..cucuk sini..
xjumpa gak uratnya..
dah lebam2 tgn aku kiri kanan..
blik je umah pas da setel smua tu, trus menangis..
mata rasa gelap je..
huhuhu..
sian kan?
hope pas ni xjadi da kes mcm ni..

Saturday, July 2, 2011

xtau nak pakai baju apa..???

ari ni aku kena pggl dtg keja last minit..
xda org lak..
huhuhuhu..
so, dgn malasnya aku dtg gak bekerja ari ni..
td sblm dtg keja, yg jadi masalah skrg ni xtau nk pki baju apa dtg keja..
sblm ni pakai unipom je..
so, xpyh pening kepala nak pikir..
tp sejak preggy ni, kena stop dulu pakai unipom..
so, tiap2 kali nak dtg keja, mesti pening pk nk pakai baju apa ari ni..
sian kat MR..
dia lar jadi bahan rujukan aku..
hehehehe..

1st day tanpa unipom..

mlm ni keja syif mlm..
so, aku dgn malu2 kucheng, pki lar pakaian biasa dtg ke opis..
sebenarnya malu gak tadi coz br peknen 2 bulan, tp perot da mcm 4 bulan..
ni lar jadiknya klu spesis perot muncet peknen..
kejap je dah ketat abeh da unipom..
pki je rasa xckp ruang nk bernafas..
so, utk keselesaan chenta hati kami, aku pn decide nk pki baju biasa je w'pn kandungan baru 2 bulan..
hehehehehe..

ada gak yg terkejut..
selama ni peknen mmg xbgtau sesapa..
diam2 sudaa..
tp bila xpki unipom, ada gak yg bertanya..
hehehehehe..
segan toi nk jawab br 2 bulan..
org lain 4 bulan br tinggai unipom..
ni baru 2 bulan, unipom dah sempit..
hohohohoh..
saya sgt gemok skrg..

1st anniversary..

lg 2 minggu aku dgn suami akan celebrate our 1st anniversary..
rasa skejap sgt masa berlalu..
rasa mcm br smlam kitorg di ijabkabulkan..
rupanya dah hampir setahun..
Alhamdulillah..
aku sgt bahagia hidup dgn MR..
aku harap dia pun rasa apa yg aku rasa ni..

slalu anniversary mesti ada hadiah kan?
aku xbg apa pun kot kan MR..
ckp lar aku bakal hadiahkan MR anak yg kitorg tggu selama ni..
bersyukur sgt dpt celebrate 1st anniversary bertiga..
kitorg mgkn akan bercuti ke Indonesia..
sbb utama coz dpt sponsor hotel dr someone..
siap dgn tourist guide lg..
Alhamdulillah, mgkn rezeki baby..

sblm ni ke Bali pun di sponsor beliau..
dan utk 1st anniversary ni pun beliau juga bermurah hati utk menaja kitorg..
Alhamdulillah..
jasa dan budi baik beliau cuma Allah je yg blh balas..
terima kasih yer..
kali ni kitorg cuma akan ke Batam je coz awal pregnancy ni MR xbrapa bg naik flight..
so, klu ke Batam, cuma akan naik feri dr JB selama 2 jam, insyaAllah..

xsbr rasanya nk pegi bercuti..
time tu baby pun dah berusia 10 weeks..
so, sgt berharap baby dah ckp kuat dah utk jejalan..
semoga Allah lindungi dan berkati perjalanan kami sekeluarga..

perut masuk angin..

dah dua ari perut masuk angin..
baby keras je dlm perut..
sori lar syg, bkn mama xmau mkn, tp takut nak makan..
makan je muntah..
sori ye sayang..

td MR kol his mom..
dia bleh lak tnya mcm na nk alihkan alahan aku p kat dia..
lawak tol dia tu..
hehehehehe..
dia kata dia sian tgk aku yg pucat je stiap ari..
tiap2 ari gak dia ckp dgn baby, bgtau baby mama dia manja..
so, xlwh nakal2 kat dlm perot..
hehehehe..
kiut kan suami aku ni..