Friday, August 26, 2011

selamat hari raya aidilfitri..

salam bloggers..
nak amek kesempatan ni nk ucap Selamat Hari Raya Aidilfitri..
Maaf Zahir dan Batin buat semua kawan2..
semoga semua bergembira di hari lebaran ini..

aku dan suami akan berangkat ke KL bsk ptg..
xplan kul brapa..
mlm karang kitorg still keja..
so, blik bsk pg tdo dulu..
bangun dr tdo, trus gerak ke KL..
akan berada di KL sehingga raya pertama..
ptg raya pertama akn trus berangkat ke Kedah lak..
doakan perjalanan kami selamat pergi dan pulang..
insyaAllah..
aku pn doakan perkara yg sama buat smua kwn2 xkira ke mana hala tuju kita..
yg pasti msg2 nk beraya dgn keluarga tercinta..


Tuesday, August 23, 2011

terasa jantung berhenti berdegup seketika..

ari ni ada monthly check up kat KK Larkin..
supposed appoinment tu pagi kul 9..
tp kitorg semalam keja..
so, pg td lepak dulu kat umh sblm kat umah sblm kul 9 tu..
alih2, tertidur lar suami isteri ni..
klu xpuasa, pas je blik keja kul 7 tu, kitorg g sarapan, lepak2 smpi lar tiba time g klinik..
tp ari n i puasa, xtau nk watpe, lepak lar..
xsgka nk tertidur..
sedar2 dah kul 1.30..
trus bgn, mandi, solat n siap2 utk g klinik kul 2..
dlm kul 2.30 br smpi klinik..

smpi je klinik, register..
then g kencing utk test kencing kotoq or not..
pastu timbang..
berat turun lg 2kg..
sblm prgnant 90kg..
awal pregnant 86kg..
td, selepas 4 bulan pregnant berat tinggal 83kg..
hb smua ok..
tp nurse yg check up aku marah gak lar..
dia risau..
then, dia suh aku baring..
nak ukur perut kot..

then, masa baring tu nurse pertama yg pegang my tummy cari baby xjumpa..
pastu dia panggil nurse yg kedua..
masih sama..
tekan sana, tekan sini, masih xjumpa kat mana baby..
then nurse yg ketiga lak dtg pegang perut..
keputusannya masih sama..
tetap xrasa baby kat mana2..
diorg dah gelisah dah..
ye lah, berat makin turun..
then nurse yg pertama suruh amek darah n wat UPT lg skali..
masa tu terasa jantung mcm dah berhenti berdegup seketika..
mcm nk nangis pn ada..

pas amek darah n urine, aku mntk utk refer doc..
nurse yg ketiga tu ckp  antar darah n urine kat makmal dulu..
pastu dpt result trus g jumpa doc..
dah dpt result smua, trus aku g amek number utk jumpa doc..
nasib baik dah petang, xramai org sgt..
masa tu mcm2 aku rasa..
xdpt nk gmbrkan kat sini mcm na perasaan aku masa tu..
MR pn sama..
bila aku ceta kat dia apa yg jadi, muka dia trus pucat..

sementara tggu aku jmpa doc, MR dah xsggp nk dok dlm klinik tu..
aku xtau apa yg ada dlm fikiran dia time tu..
tp aku percaya dia pn ngah risau..
masa aku msk jumpa doc, dia bgtau urine n darah aku result ok je..
n dia trus suh aku baring..
skali je dia pegang perut aku, trus rasa baby..
pastu dia scan..
Alhamdulillah, baby masih ada dlm rahim aku..
baby membesar dgn sihat..
time tu aku trus menangis..
xtau nk ckp pe dah..
bersyukur sgt2 kepada Allah..
then doc tu ckp, nurse tu xblh nk xpect berat aku naik dlm bln posa ni..
huhuhu..
aku rasa mcm nk saman je nurse 3 org tu..

pas abeh dgn doc, trus cari MR..
dia senyum je pas tu..
aku tau, dia pn bersyukur sgt2 kerana di beri peluang lagi utk terima zuriat..
insyaAllah..
dia kata puas dia berdoa masa tggu aku kuar dr bilik doc tu..
apa pn, aku rasa mcm mati hidup semula ari ni..

"sayang, lain kali jangan menyorok lg ye..sian kat mama n papa..mama n papa sentiasa doakan sayang sihat dan membesar dgn sempurna fizikal dan mental dan selamat dilahirkan supaya mama berpeluang nak jaga sayang dan beri sayang kasih sayang dan didikan yang sempurna supaya sayang akan jadi anak yg taat kepada Allah dan ibu bapa.."

Friday, August 19, 2011

19 Ramadhan daa...

ari ni dah 19 ari umat islam berpuasa..
Alhamdulillah..
aku pn dpt gak lar berpuasa 18 ari..
hope dpt puasa lg 11 ari penuh..
baby pn sgt behave sepanjang bulan puasa ni..
w'pn ada gak muntah2 tp mama dia still blh bertahan berpuasa smpi waktu berbuka..
tiap2 ari papa akan ckp dgn baby suruh dia behave, belajar berpuasa..
sbb tu kot baby baik sgt..
mama ngan papa sayang sgt kat baby..

persiapan raya kitorg mmg ala kadar sgt2..
maklumlar baru pindah umah sndri..
cost renovate rumah ari tu pn smpi ari ni blom dpt cover blik..
so, kena byk berjimat lar..
asalkan baju utk family kedua2 pihak dpt disediakan, da ckp bersyukur da..
utk kitorg suami isteri, pakai apa yg ada je..
tp baju melayu n baju kurung utk raya mmg da lama siapkan..

pas raya ni mmg dah nak start bli persiapan menyambut chenta hati kami lar..
dah kena mula bli smua barang dah..
byk nk kena bli coz anak sulung kan?
so, raya ni kena berjimat sket lar..

sepanjang bulan puasa ni, baru skali kitorg berbuka kat luar klu xkerja..
lain2 ari smua masak kat umah je..
lg sedap, bak kata MR..
ari ni pn masak gak..
tp xtau nk masak apa..huhuhu..

Thursday, August 11, 2011

maggi di tgh mlm...

tetibee pas layan muvi dgn MR, perot lapaq lak..
so, aku dgn rajinnnya masak megi utk kitorg..
hehehhe..
mlm ni baby mkn maggi lar..
hope baby suka..
w'pn tau maggi xelok di makan bila preggy..
tp klu da teringin, makan sket xpe kot..


Wednesday, August 10, 2011

susah nak bernafas..

batuk and selesema aku xbaik2 lg..
kahak pnya lar byk..
smpi nk bernapas pn susah..
nk telan air liur pn susah..
rasa perit sgt tekak ni..
td dah g KK..
pnya ramai org, trus MR ajak g keja dulu..
ptg kang try lain..

mlm2 bila nk tdo, mesti rasa sakit kat perut ni..
xtau nk describe sakit mcm na..
tp sakit tu telah wat aku menangis tiap2 mlm sblm tdo..
huhuhu...
tiap mlm gak MR kena pujuk aku..
kena gosok perut n belakang badan aku..
huhuhu..

"terima kasih ye sayang.."

Saturday, August 6, 2011

blog bersawang lagi..

salam semua..
dah lama sgt xhapdate blog aku ni..
dah mcm2 sawang dah ada..
huhuhu...
bkn xmau hapdate tp xda kesempatan..

Alhamdulillah, baby dah masuk minggu ke 13..
baby n mama cuma ada can puasa 5 ari je..
ari ni awal2 pagi dah muntah2..
so, xpuasa lar..
lgpn ngah demam , batuk n selsema..
baby baik sgt bila bln puasa ni..
lgsg xbg mama dia muntah..
tp pg td baby marah kot mama minum air sejuk waktu bersahur..
trus muntah semua yg mama mkn..
so, papa xbg puasa ari ni..
dia tkt mama jadi mcm ari ke4 puasa ari tu..
mama xsahur, then demam..
kul 2 mcm tu, muka dah pucat..
bibir smpi naik itam..
tp thn gak puasa ari..
Alhamdulillah..
cuma ari ni papa mmg xbg puasa coz mama muntah truk sgt..

nk ceta gak kat sini..
last week, dpt lar blik kulim..
berpuasa kat sana 3 ari..
dpt mkn cempedak goreng..
kat kulim, kat tepi jalan mana2 je dpt tgk org jual cempedak..
tp kat jb blom ada lg..
masa blik kulim gak dpt makan keli masak jawa..
lupa lak amek pic mcm na rupa masakan tu, heheheh..
igt nk mkn je..
hehehehe...
ari tu blik dpt gak lar bli baju raya utk mak n adik2..
smua dah setel..
biskut raya utk mak pn dah siap order..
tinggal utk PIL ja..

raya pertama taun ni mcm biasa lar..
kat umah PIL di KL..
ptg raya baru gerak balik kulim..
mmg dr sblm kawen dah bt perjanjian dgn MR mcm tu..
raya pertama kat umah parents dia..
so, ni kali ke2 lar kitorg akan beraya di KL..
insyaAllah..

baju raya kitorg suami isteri bln 4 dah siapkan..
xtau lar muat ke x nk pki raya nnt..
hope muat lar..
raya ni cuma dpt bercuti dr 27.08.2011 - 02.09.2011..
so, kitorg plan akan gerak blik KL ptg 27hb tu..
ptg raya pertama akan gerak ke kulim smpi 2hb nnt..
insyaAllah..

last week pegi scan baby..
doc sahkan aku ada fibroid sebesar 3x3 cm..
tp Alhamdulillah..
fibroid tu lgsg xganggu baby..
n aku bleh deliver normal nnt..
insyaAllah..
fibroid tu ada kat blakang dinding rahim aku..
n doc tu yakin yg pas deliver nnt fibroid tu akan mengecil dgn sendirinya..
masa scan tu gak bt pertama kali kitorg suami isteri dpt tgk baby bergerak2..
comel sgt..
baby mcm menari2 je..
aktif sungguh esp bila dgr suara papa dia..
lagi lar dia melonjak2..
papa dia kata baby dah kantoi suka menari2..
hehehehhe...