Tuesday, August 23, 2011

terasa jantung berhenti berdegup seketika..

ari ni ada monthly check up kat KK Larkin..
supposed appoinment tu pagi kul 9..
tp kitorg semalam keja..
so, pg td lepak dulu kat umh sblm kat umah sblm kul 9 tu..
alih2, tertidur lar suami isteri ni..
klu xpuasa, pas je blik keja kul 7 tu, kitorg g sarapan, lepak2 smpi lar tiba time g klinik..
tp ari n i puasa, xtau nk watpe, lepak lar..
xsgka nk tertidur..
sedar2 dah kul 1.30..
trus bgn, mandi, solat n siap2 utk g klinik kul 2..
dlm kul 2.30 br smpi klinik..

smpi je klinik, register..
then g kencing utk test kencing kotoq or not..
pastu timbang..
berat turun lg 2kg..
sblm prgnant 90kg..
awal pregnant 86kg..
td, selepas 4 bulan pregnant berat tinggal 83kg..
hb smua ok..
tp nurse yg check up aku marah gak lar..
dia risau..
then, dia suh aku baring..
nak ukur perut kot..

then, masa baring tu nurse pertama yg pegang my tummy cari baby xjumpa..
pastu dia panggil nurse yg kedua..
masih sama..
tekan sana, tekan sini, masih xjumpa kat mana baby..
then nurse yg ketiga lak dtg pegang perut..
keputusannya masih sama..
tetap xrasa baby kat mana2..
diorg dah gelisah dah..
ye lah, berat makin turun..
then nurse yg pertama suruh amek darah n wat UPT lg skali..
masa tu terasa jantung mcm dah berhenti berdegup seketika..
mcm nk nangis pn ada..

pas amek darah n urine, aku mntk utk refer doc..
nurse yg ketiga tu ckp  antar darah n urine kat makmal dulu..
pastu dpt result trus g jumpa doc..
dah dpt result smua, trus aku g amek number utk jumpa doc..
nasib baik dah petang, xramai org sgt..
masa tu mcm2 aku rasa..
xdpt nk gmbrkan kat sini mcm na perasaan aku masa tu..
MR pn sama..
bila aku ceta kat dia apa yg jadi, muka dia trus pucat..

sementara tggu aku jmpa doc, MR dah xsggp nk dok dlm klinik tu..
aku xtau apa yg ada dlm fikiran dia time tu..
tp aku percaya dia pn ngah risau..
masa aku msk jumpa doc, dia bgtau urine n darah aku result ok je..
n dia trus suh aku baring..
skali je dia pegang perut aku, trus rasa baby..
pastu dia scan..
Alhamdulillah, baby masih ada dlm rahim aku..
baby membesar dgn sihat..
time tu aku trus menangis..
xtau nk ckp pe dah..
bersyukur sgt2 kepada Allah..
then doc tu ckp, nurse tu xblh nk xpect berat aku naik dlm bln posa ni..
huhuhu..
aku rasa mcm nk saman je nurse 3 org tu..

pas abeh dgn doc, trus cari MR..
dia senyum je pas tu..
aku tau, dia pn bersyukur sgt2 kerana di beri peluang lagi utk terima zuriat..
insyaAllah..
dia kata puas dia berdoa masa tggu aku kuar dr bilik doc tu..
apa pn, aku rasa mcm mati hidup semula ari ni..

"sayang, lain kali jangan menyorok lg ye..sian kat mama n papa..mama n papa sentiasa doakan sayang sihat dan membesar dgn sempurna fizikal dan mental dan selamat dilahirkan supaya mama berpeluang nak jaga sayang dan beri sayang kasih sayang dan didikan yang sempurna supaya sayang akan jadi anak yg taat kepada Allah dan ibu bapa.."

No comments: