Friday, September 30, 2011

perut meragam..

bila baby makin aktif, mula lar rasa perut mcm meragam..
bkn nk kompelin, tp new experience kan..
so, sementara nak biasakan diri mcm ni lar kot..
moga2 dpt biasakan diri dgn keadaan mcm ni segera..
baby makin aktif skrg..
pas makan je, bergerak2 dia sana sini..
mula lar rasa nak muntah blik smua makanan tu..
haaisshh..


pic ihsan dr encik google..

Jom Join Bloglist Ini Blog Bui


1st time join contest dlm blog ni..
nak join kak bui sbb nak tmbh kenalan dan memeriahkan lagi blog ni..
di samping tu blh lar belajar apa yg patut dr kak bui..

muntah..again..

ngah siap2 nk dtg keje syif ptg, tetibe perut rasa xselesa..
masuk toilet, trus muntah smua apa yg di makan ari ni..
badan trus lemau..
huhuhu..
tp tetap gak dtg keje coz klu last minit MC mana nk cr pengganti..
hope rasa lemau ni skejap je..

baju baru..

mlm ni bosan xtau nk watpe..
tv xda ceta apa yg bes..
MR lak layan PS3..
so, dgn rajinnya belajar lar pasal blogspot ni..
then trus bagi blog ni baju baru..
apa pendapat kwn2?
ok x baju baru ni?
bdk baru belajar mcm ni lar..
ilmu di dada xbrapa nk ckp lg..
so, any suggestion blh lar gtau ye..
tq..

Tuesday, September 27, 2011

ngantuk + lapaq..

mama rasa ngantuk coz smlm kul 3 br tdo..
pg lak keje..
tp anak lapar, ajak mkn lg..
hehe...

baby cot..

masa awal pregnant, beria nk bli baby cot utk our chenta hati..
bila dah msk trimester kedua, trus rasa mcm xperlu..
bkn apa, tgk pengalaman kwn2 dan famili, org melayu ni jns ltk anak tdo skali dgn parents ats katil je..
trus ckp kt suami, xjd nk bli baby cot tu..
bkn apa, tkt t beli, tp xguna pun..
bnda alah tu plak bkn murah..
so, dah kuarkan baby cot tu list barangan bayi..
hehehehee..


baby 20 weeks 5 days..

Alhamdulillah..
bersyukur ke hadrat Ilahi kerana panjangkan usia aku dan anak kami sehingga hari ni..
di berikan juga kesihatan yg baik buat aku, suami dan chenta hati kami..
semoga kebahagiaan ini milik kami selamanya...

Sunday, September 25, 2011

open house..

raya dah nk abeh..
tp open house makin meriah lak mggu ni..
bsk ada 5 buah rumah..
xtau lg nk pegi yg mana..
yg kompem pegi jiran sblh umah..
dia wat open house..
kang klu xpegi, nmpk sgt lak kan..?
so, itu je yg kompem kitorg akan pegi..
yg lain2 akan didiskusi kendian..
umah kitorg mmg xda buat open house..
sapa nk dtg, bgtau je..
tp skrg ni asyik keja siang mlm, kwn2 pn xckp nk dtg umah..
hehehehe..
kat umah biskut raya pn xda..
mmg xbuat dan xbeli..
ngat nnt bila dah deliver, br nk pggl kwn2 dtg umh..
blh wat home warming skali..
since sejak pndh umh blom wat apa2 lg..
cuma wat kndri, tp antar ke umah kwn2 n jiran2 je..

Thursday, September 22, 2011

tahniah..

sgt happy minggu ni bila tau ramai kwn2 RH dah pregnant..
tahniah kpd mentibang, alinrahman dan hikari..
mentibang lg plak..sekian lama tggu zuriat, skali pregnant twins..
best sgt2..
happy for them..

teringat pengalaman aku berTTC (trying to conceive)..
aku kawen Julai 2010..
dr julai smpi dec mmg xda berubat or berikhtiar apa2..
even acid folic pn xamek secara konsisten..
mmg rasa terlalu awal utk berubat dan kitorg suami isteri pn muda lg time tu..

jan 2011, ada kwn opis sarankan suruh minum jus Hira' Karmila..
so, abeh period awal jan tu, trus bli dan minum..
feb hingga april, aku dgn MR kena g kursus asas di melaka..
kursus ni kitorg kena duk bilik asing2..
so, preoses utk TTC tu kitorg stop dulu..
sepanjang 2 bulan tu, skali pn xperiod..
means, last period awal jan tu je lar..
feb tu ada kuar brownish sehari ..
bt tvs gak lar nk tgk knp xperiod, tp upt negatif..
sehari sblm abeh kursus, 31 mac br period..
without duphaston atau any drugs..
alhamdulillah..

then niat utk TTC dtg blik..
period bulan mei, g berurut masa ngah period tu..
pas abeh period, amek bidadari..
jun 2011, period delay 2 ari..
then wat upt..
positif w'pn xbrapa nk klear..
ptg g klinik utk kompem, upt negatif..
scan rahim kosong..
tp ati kuat rasa pregnant..
so, smggu pas tu wat upt lg..
kali ni Alhamdulillah..
dpt 2 line yg terang..

aku sbnrnya xbyk pengalaman berTTC mcm kwn2 TTC yg lain..
br nk serius berikhtiar, Allah dah makbulkan doa aku dgn suami..
ari ni genap 20 weeks usia anak dlm kandungan aku..
alhamdulillah, alahan semakin berkurangan..
skrg dah mula rasa pergerakan anak w'pn mild je..
seronok sgt..

aku doakan semoga kandungan aku dan kwn2 yg sedang pregnant akan selamat,sempurna fizikal dan mental serta dipanjangkan usia sehingga saat melahirkan supaya kita semua dpt mendidik anak2 ini menjadi hamba yg soleh dan solehah..

Sunday, September 18, 2011

chenta hati sheilaradzi ikut gen mama dia..

ari tu masa g scan utk tgk gender anak kitorg, doc tu tunjuklah kat kitorg kaki baby yg pjg..
doc tgk aku dgn MR..
then dia kata baby ikt gen aku..
hehehehe...
baby tinggi dan besar gak lar pada pandangan doc tu..
muka ikt abah dia..
muka bulat je..
yg lain2 xdpt pastikan lg ikt gen sapa sal baby ngah tdo time tu..
xkesah ikt sapa pn senanya..
mama dan abah sentiasa doakan baby sentiasa membesar dgn sihat dan sempurna..
semoga baby selamat hingga di lahirkan..
semoga Allah panjangkan usia baby supaya mama dan abah dpt jaga baby jadi anak yg soleh..

Thursday, September 15, 2011

scan baby..

td pas abeh keje, trus ajak MR g scan baby..
bkn apa, xsbr nk tgk gender anak..
doc scan td xbrapa klear coz baby 'siang mengantuk, mlm berjaga'..
doc tepuk2 perut pn, dia grk sket2 je..
last2 ternmpk lar sket gender dia w'pn xbrapa nk sure..
maybe boy..
Alhamdulillah..
mmg nk baby boy utk yg sulung..
tp klu nnt masa nk kompemkan, nmpk plak girl, both xksh..
bersyukur gak..
asal baby sihat dan sempurna, mmg sgt2 bersyukur dah..
pas ni leh mulakan misi membeli baju utk anak,hehe..


Monday, September 12, 2011

kecemasan..

kul 4.30 pg td terpaksa gak ke HSA..
ke unit kecemasan..
smuanya dek penangan nescafe ais tu..
kena cucuk gak lar..
hadooi..
baby sihat and agak besar dgn umurnya..
alhamdulillah..
w'pn perut xbrapa nk besar, tp baby tetap membesar dgn jayanya..

nescafe ais..

mlm ni aku dan MR keje 11-7..
td, sblm smpi opis, kitorg g 7e dulu..
plan nk bli mineral dgn roti je...
pastu tgk nescafe ais tin trus tringin nk minum..
so, bli lar satu..
MR lak juz bli soya kotak besar n roti bilis..

smpi je opis trus minum nescafe tu..
then, blom separuh pn minum, perut trus rasa xsedap..
rasa nk muntah..
perut rasa bergas..
ngat td klu lama rasa mcm tu, mmg nk g spital lar..
tp skrg dah ok..
xjd g spital lar..
MR trus xbg minum dah air tu pas ni..
mrh btl dia..
tkt apa2 jd kat anak dia lar tu..
huhuhu...


nama untuk chenta hati sheilaradzi..

Alhamdulillah..
baby dah 18 weeks 4 days..
blom tgk gender lg..
pakaian baby pn blom bli lg..
nk tau gender br nk bli..

nama pn blom standby lg..
cuma plan nk letak gabungan nama Rxxx Sxxx..
blom ada nama yg sesuai..
cuma ada nama utk gugurl je skrg..
boboy blom dpt lg..
tp rasanya nk standby 2-3 nama..
tkt t baby dah lahir, rasa xsesuai lak..

ckp sal gender, mmg ati ni berat mengatakan chenta hati kami ni boboy..
tp MR lak kata, dia sgt lar rasa mcm gugurl..
tp senanya, both of us xkesah pon sal gender ni..
asalkan baby sihat,sempurna dan selamat hingga dilahirkan dan Allah beri kitorg pluang utk bg dia kasih sayang n didik dia dunia akhirat secukupnya pn dah bersyukur dah bg kitorg..
lgpn, kitorg tggu chenta hati kami ni hampir setahun..
so, soal gender kami trima je anugerah Allah utk kami sekeluarga..

hrp smua kwn2 bloggers doakan saya dan baby sihat dan selamat ye..
terima kasih..

stroller for my chenta hati..


nak cari stroller mcm ni..
tp xtau mana leh dpt n brapa harga dia..
huhuhu..


amanda nur irdina..


ni lar puteri sulung SD9..
Amanda Nur Irdina..
ni anak Siti Norain n Izuwan..

aunty blom sempat nak g tgk amanda lg..
nnt klu ada masa n nk blik kulim, aunty g lawat amanda ye..
aunty doakan amanda sihat selalu..

tetibe rasa xsabar nk tgk my baby..
lg 4 bulan je lg..
amanda doakan aunty n baby aunty sihat mcm amanda ye..
 "mama n abah pun doakan sayang sentiasa sihat dan membesar dgn sempurna mental dan fizikal"

p/s: MR dah xnak anak dia pggl dia papa..so, tkr kpd ABAH mulai saat ni..heheheh

Thursday, September 8, 2011

persiapan utk chenta hati kami..

persiapan utk menyambut kelahiran chenta hati aku dan MR dah mula disediakan..
blom bli byk brg lg..
br bli botol susu, warmer and sterilizer, blanket wif hood, toiletries, bath n hand towel, mosquitoes net..
td da stat ushar baju baby..
tp blom ada lg yg berkenan di hati..
huhu..
nasib papa lar dpt wife yg sgt cerewet, hehehe..
pusing2 smua tmpt pn xda yg berkenan..

pas ni misi akan diteruskan dgn mengorder set tilam kekabu secara online..
then continue bli barangan lain..
mahal gak brg2 baby ni..
smpi MR plik knp baju baby lg mahal drpd bj utk adult..

xpelar syg, kita pn tggu hmpir setahun chenta hati kita ni kan..
mahal sket pn xpe kot.??
hehehhhee

Wednesday, September 7, 2011

aidilfitri 2011..

baru terasa nak menaip..
slalu blogwalking je..
nk share sket pasal aidilfitri br2 ni..
xda apa yg spesel pn..
sama je mcm org lain..

raya pertama kat umah PIL kat KL..
lgsg xtlg MIL msk..
abeh je puasa terakhir, pas berbuka trus rasa pening nk muntah..
so, mmg rehat je..
org surau dtg takbir kat umah PIL pn xtlg apa2..
lepak kat bilik je..
hehehehe..
ni mcm hantu kan, bkn menantu..hehehe

raya pertama kat umah PIL, sementara yg lelaki smua g solat, tlg2 gak MIL siapkan makanan..
bila smua dah blik, sarapan dulu..
then tggu famili BIL dtg umah..
nak bersalam-salaman, bermaaf-maafan..
bila da selesai sesi tu, continue dgn sesi bergambar..

dlm 11 am mcm tu, famili Cik Mah @ ibu sedara MR dtg umh PIL dr Paroi..
ekceli, this year turn adik beradik MIL dtg berkumpul kat umh MIL..
since atuk n nenek MR da meninggal, diorg wat sistem giliran cam tu..
my MIL wat mihun sup that day selain lontong, lemang n rendang..
dlm kul 1 pm, smua adik beradik MIL smpi..

sblm smua blik, kitorg wat tahlil sket..
then, smua bersurai..
aku merangkap menantu yg malas masak ni, cuma tlg hidang n kemas je..
mmg penat sgt2..
kul 3 lbh, baring2 kat bilik, trus terlelap..

kul 5, MR kejut suh siap coz nk blik kedah lak..
so, dlm kul 5.30 kitorg gerak ke kulim..
dlm kul 9.30 da smpi Juru..
nsb baik jalan xjem masa kitorg otw tu..

smpi je kulim, xtrus blik umh..
singgah Nasmir Tmn Selasih..
perut masing2 da lapar mntk diisi..
ngat nk mkn nasi tp org ramai sgt, so mkn mee grg je..
smpi umah hmpr kul 11 dah..
trus tdo..

raya kedua, dlm kul 12.30 kuar beraya ke umah wani farhah n nooriha..
g kejap je coz kul 2 dah nk grk ke umah pak ngah di Kupang..
lepak umah pak ngah smpi pas maghrib, trus grk blik kulim..
smpi je kulim, drop mak adik n tok, trus grk g umah ain lak..
blik, tdo..

raya ketiga rehat2 kt umah je..
lepak2 tgk tv..
malas nk jejalan..
hehe..

raya keempat, grk blik jb..
perjalanan memakan masa 11 jam kerana jam yg sgt teruk..
huhuhu..
smpi je umah kat jb, trus muntah hijau..
penat sgt2..
pas ni da xbrani da nk blik kulim naik keta..

raya kelima, keja..
da ilang suasana raya..
huhu..


ni time MR ngah bersalam n bermaafan dgn PIL


the girls in PIL house

MR's siblings

2nd time beraya sebagai hubby n wifey