Thursday, September 22, 2011

tahniah..

sgt happy minggu ni bila tau ramai kwn2 RH dah pregnant..
tahniah kpd mentibang, alinrahman dan hikari..
mentibang lg plak..sekian lama tggu zuriat, skali pregnant twins..
best sgt2..
happy for them..

teringat pengalaman aku berTTC (trying to conceive)..
aku kawen Julai 2010..
dr julai smpi dec mmg xda berubat or berikhtiar apa2..
even acid folic pn xamek secara konsisten..
mmg rasa terlalu awal utk berubat dan kitorg suami isteri pn muda lg time tu..

jan 2011, ada kwn opis sarankan suruh minum jus Hira' Karmila..
so, abeh period awal jan tu, trus bli dan minum..
feb hingga april, aku dgn MR kena g kursus asas di melaka..
kursus ni kitorg kena duk bilik asing2..
so, preoses utk TTC tu kitorg stop dulu..
sepanjang 2 bulan tu, skali pn xperiod..
means, last period awal jan tu je lar..
feb tu ada kuar brownish sehari ..
bt tvs gak lar nk tgk knp xperiod, tp upt negatif..
sehari sblm abeh kursus, 31 mac br period..
without duphaston atau any drugs..
alhamdulillah..

then niat utk TTC dtg blik..
period bulan mei, g berurut masa ngah period tu..
pas abeh period, amek bidadari..
jun 2011, period delay 2 ari..
then wat upt..
positif w'pn xbrapa nk klear..
ptg g klinik utk kompem, upt negatif..
scan rahim kosong..
tp ati kuat rasa pregnant..
so, smggu pas tu wat upt lg..
kali ni Alhamdulillah..
dpt 2 line yg terang..

aku sbnrnya xbyk pengalaman berTTC mcm kwn2 TTC yg lain..
br nk serius berikhtiar, Allah dah makbulkan doa aku dgn suami..
ari ni genap 20 weeks usia anak dlm kandungan aku..
alhamdulillah, alahan semakin berkurangan..
skrg dah mula rasa pergerakan anak w'pn mild je..
seronok sgt..

aku doakan semoga kandungan aku dan kwn2 yg sedang pregnant akan selamat,sempurna fizikal dan mental serta dipanjangkan usia sehingga saat melahirkan supaya kita semua dpt mendidik anak2 ini menjadi hamba yg soleh dan solehah..

3 comments:

AiniNoraini said...

Amin. semoga kita semua selamat deliver kelak. aini tak abes lg alahan. masak still tak boleh. pagi2 still muntah. makan still tak boleh banyak2. Oh anak, tak apa lah. demimu.. Kurela.. :)

Sheila Radzi said...

aini: semoga semua selamat kan? aini belum 5 bulan kan? nanti kurang lar alahan tu..sabor ye..

AiniNoraini said...

aini esok baru masuk 15weeks.. tak sabar nk masuk 5 bulan.. tak sabar nak tengok perut besar.. tak sabar nak rasa dia tendang2 dari dalam...tak sabar jgak nak tgk macamana rupa si kecik ni...oh..indahnya pregnancy.. syukur.. :)