Friday, December 2, 2011

peel anak teruna sahabat baik abah...

hari ni dah 30 weeks usia anak kesayangan kitorang ni..
hari ni ada check up kat KKIA..
kul 1400 baru kitorang ke klinik..
memang dah xpenah buat appoinment pagi dah..
ramai sgt orang..
lomah lotut den nonggu turn..

mula-mula sampai klinik mcm biasa lar..
amek no, register..
then g toilet utk amek urine..
then tunggu..
hampir 20 minit gak lar sblm sampai turn aku..
sampai je turn aku, terus timbang berat..
naik 1kg utk 2 weeks..
ok lar kan?
then check BP..
bp pun ok je..
as usual..hehehehe..
nurse bgtau result MGTT aku wat last week pun  normal..
means xda apa masalah lah..
tehn, dia check urine aku..pun ok..
alhamdulillah..

pastu kena tunggu lagi..
utk wat check up hearbeat dan tinggi rahim..
hampir 30 minit baru sampai turn aku..
masuk je bilik rawatan tu, terus aku baring..
nurse pun ukur lar tinggi rahim..
31 cm kata dia..
ok lagi..

then dia amek fetal doppler utk amek bacaan heartbeat baby..
dan di sinilah bermulanya peel anak teruna sahabat baik abah ni..
bila nurse tu letak je fetal doppler tu kat perut sebelah kanan, baby lari ke sebelah kiri..
begitulah peel baby seterusnya..
sampai nurse tu dah panggil kawan-kawan nurse dia mintak tolong dapatkan heartbeat baby sbb dia dah give up...
tapi baby tetap buat peel yg sama..
kejap ke atas,ke kanan, ke kiri, ke bawah..
merata dia lari asalkan alat tu xtekan dia..

lastly dtg nurse yang berumur sikit amek fetal doppler tu then tekan perut agak kuat sikit..
tau apa lak baby buat?
baby tendang sekuat hati fetal dopller tu sampai terangkat benda alah tu dari perut..
tergelak kitorang semua..
marah sungguh kot baby time tu, hehehehhe..
then, nurse yg dah berumur tu cakap dgn baby..
"budak, dok diam-diam sikit ye"
pastu baru lar nurse tu dapat dgr heartbeat dia walaupun sangat perlahan..

keluar je dari bilik rawatan tu, terus jumpa MR..
terus ceta kat dia peel anak teruna kesayangan dia tu..
trus kitorang sama-sama gelak besaq..
hehhhheehe..
macam-macam peel anak teruna kitorang ni..

dia memang sangat xsuka ada benda atas perut selain tgn mama dgn abah dia..
letak buku atas perut pun dia akan tolak tepis sekuat hati dia..
" buat lah apa pun kat dalam ni ye sayang..asalkan anak kesayangan mama ni baik,sihat dan membesar dgn sempurna"

berat baby masa scan semalam dah mencecah 1.4kg..
sekejap je dia membesar..
alhamdulillah..
and masa check up tadi, dia pun dah xsongsang dah..

mama dan abah sangat sayang kat anak teruna hensem kami ni..

No comments: